Over de beste zakkenroller ter wereld

Screenshot uit een promotiefilmpje van Apollo Robbins. Hier steelt hij ongemerkt geld uit de broekzak van een ander. Screenshot uit een promotiefilmpje van Apollo Robbins. Hier steelt hij ongemerkt geld uit de broekzak van een ander.

Apollo Robbins, een 38-jarige man uit Las Vegas, doet twee dingen. Eén: hij steelt eigendommen die anderen bij zich dragen. En twee: hij geeft ze terug. Hij is een van de beste zakkenrollers ter wereld.

Hij stal de verlovingsring van actrice Jennifer Garner en geld van basketballer Charles Barkley. Bij een diner waar ex-president Jimmy Carter bij was, ontdeed hij zijn beveiligers van ongeveer al hun waardevolle spullen. ‘Hé, jij mag dat helemaal niet zien’, zei een van hen toen Robbins plotseling een belangrijk document in handen had. De beveiliger greep naar zijn badge; ook weg.

Psychiaters, neurowetenschappers en zelfs het leger gebruiken het werk van Robbins om meer te leren over waarom de mens zich zo in de luren kan laten leggen. Daarmee is dit geweldige verhaal van The New Yorker niet alleen een vermakelijke opsomming anekdotes over een man die alles van je kan stelen, maar ook een interessante analyse van hoe we onze aandacht verdelen - en hoe een man als Apollo Robbins (dit is zijn officiële site) de aandacht van zijn slachtoffers naar zijn believen kan laten ‘stromen’, zodat hij buiten die stroom om zijn gang kan gaan.

“But physical technique, Robbins pointed out, is merely a tool. ‘It’s all about the choreography of people’s attention,’ he said. ‘Attention is like water. It flows. It’s liquid. You create channels to divert it, and you hope that it flows the right way.’”

Lees het hele verhaal van Adam Green op de site van The New Yorker (8.216 woorden).

    • Peter Zantingh