Opmars rebellen CAR houdt aan - VN willen onderhandelingen

Soldaten patrouilleren in hoofdstad Bangui, die nog in handen is van het regeringsleger. Foto AP / Ben Curtis

De rebellengroepering Seleka heeft weer twee steden veroverd op het regeringsleger van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De internationale bezorgdheid over het conflict in het land groeit. Zo roept de VN-Veiligheidsraad de rebellen op hun offensief te staken.

De rebellen, die de afgelopen weken al tien steden in het land veroverden en het aftreden van president François Bozizé eisen, veroverden afgelopen nacht twee stadjes in de buurt van Bambari, de derde grootste stad van het land. Ze rukken steeds verder op richting Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek die nog in handen is van het regeringsleger.

De berichten over nieuwe veroveringen door de rebellen komen een paar dagen voordat aanstaande dinsdag in Libreville, de hoofdstad van buurland Gabon, onderhandelingen tussen de regering en de rebellen moeten beginnen. Een woordvoerder van de regering zei vandaag tegen persbureau AFP dat de veroveringen laten zien dat de rebellen het onderhandelingsproces niet serieus nemen. Hij riep de internationale gemeenschap op de rebellen meer onder druk te zetten.

Veiligheidsraad wil einde geweld en serieuze onderhandelingen

De VN-Veiligheidsraad riep de rebellen gisteravond in een verklaring op hun offensief te beëindigen omdat het huidige conflict in het Centraal-Afrikaanse Republiek volgens de VN niet met militaire middelen kan worden opgelost. De Veiligheidsraad vraagt alle partijen de onderhandelingen die dinsdag moeten beginnen serieus te nemen zodat een vreedzame oplossing kan worden gevonden.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen van Afrika, ondanks zijn grote rijkdom aan uranium, goud en diamanten. President Bozizé pleegde in 2003 een gewapende staatsgreep en ontbond vervolgens het parlement en stelde de grondwet buiten werking. Zijn regime beging grove mensenrechtenschendingen om de vorige opstand neer te slaan.

    • Pim van den Dool