Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Omstreden neuroloog Ernst J. S. ontslagen bij Duits ziekenhuis

De Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst J. S. werkzaam was. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De omstreden neuroloog Ernst J. S. is ontslagen bij het Duitse ziekenhuis waar hij nog bleek te werken. Dat heeft de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn vanmiddag bekendgemaakt, zo meldt de NOS.

Voor zover het ziekenhuis heeft kunnen nagaan, heeft J. S. daar geen foute diagnoses gesteld. J. S. werkte sinds 2011 in het Duitse ziekenhuis.

Gisteren werd bekend dat J. S. nog als neuroloog werkzaam was in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn. Daar bevestigden medewerkers dat er een neuroloog onder de naam Ernst J. werkte. Ook herkenden zij foto’s van de omstreden neuroloog.

Het Duitse ziekenhuis zou gisteren pas op de hoogte zijn gesteld van de feiten waarvan J. S. wordt verdacht, meldt de NOS. Daarop is besloten hem te ontslaan. De neuroloog was in het ziekenhuis als arts-assistent werkzaam. Hij moest verantwoording afleggen aan hoger geplaatsten.

J. S. verdacht van stellen verkeerde diagnoses

Tegen J. S. loopt een strafproces omdat hij als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Justitie verdenkt J. S. van 21 strafbare feiten. De rechtszaak is afgelopen november begonnen en wordt in april vervolgd.

Voor zover bekend was het de vierde Duitse kliniek waar de ex-neuroloog emplooi heeft gevonden sinds zijn vertrek, eind 2003, uit Enschede. J.S. ging in 2006 aan het werk in een kliniek in Bad Fredeburg. Daar is hij na acht maanden ontslagen. De kliniek in Bad Laasphe waar hij in 2007 aan de slag ging, moest hij in 2009 verlaten toen Nederlandse journalisten hem hadden opgespoord en de directie hoorde over zijn verleden. In 2010 is hij in een kliniek in Nienburg getraceerd.

D66 wil Europees register voor artsen

De D66-fractie in het Europarlement wil dat er zo snel mogelijk een Europees register komt voor artsen. Dat zei Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy vanochtend in het NOS Journaal op Radio 1. Nu werkt het zo dat een land de andere 26 lidstaten op de hoogte moet stellen van artsen die in het eigen land niet meer aan de slag mogen. Een complex systeem dat volgens Gebrandy niet werkt.

De D66-Europarlementarier heeft zijn vraag om een Europese zwarte lijst nu opnieuw neergelegd bij de Europese Commissie. Gebrandy zet zich al twee jaar in voor een dergelijk register:

“Er ligt al een voorstel bij de commissie, maar er zijn nog enkele juridische problemen, bijvoorbeeld met de privacywetgeving van sommige lidstaten.”

Volgens Gebrandy zijn er meer artsen zoals J. S. in Europa. “Geen duizenden, maar de schade die wordt aangericht is vaak erg groot.”