Nieuwsoverzicht

Eerste arrestatie na aanslag Waalre

Amsterdam. De politie heeft donderdag een eerste arrestatie verricht in verband met de aanslag op het gemeentehuis van Waalre. Een man van 32 werd aangehouden. De politie liet hem vrijdag vrij. Hij blijft verdachte. Van hem is alleen bekend dat hij inwoner is van Waalre. Veertig rechercheurs werken nu bijna een half jaar aan de zaak. Twee auto’s ramden juli vorig jaar in op het monumentale raadhuis. Het pand brandde af, de daders ontkwamen. (NRC)

Fatah betoogt weer in de Gazastrook

Gaza. Tienduizenden aanhangers van Fatah, de partij van Mahmoud Abbas, hebben vrijdag gedemonstreerd in de Gazastrook. Dat was voor het eerst sinds in 2007 de macht daar geheel in handen kwam van Hamas. De vreedzame bijeenkomst was goedgekeurd door Hamas, die tot voor kort ieder machtsvertoon van Fatah bestrafte. Bij de manifestatie waren ook leiders van Fatah uit de Westelijke Jordaanoever aanwezig. Abbas sprak de aanwezigen toe via een groot videoscherm. (AP)

Nieuw Sloten wil mogelijk andere naam

Amsterdam. De Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten overweegt een andere naam aan te nemen. Dat heeft de voorzitter van de club laten weten aan stadszender AT5. Een aantal leden heeft het verzoek tot een naamsverandering gedaan vanwege de dood van Richard Nieuwenhuizen, grensrechter bij de Almeerse club Buitenboys. De naam van de club is volgens de leden „besmet”. Nieuwenhuizen werd eind vorig jaar aangevallen door spelers van Nieuw Sloten en overleed aan zijn verwondingen. Een stemming in mei moet uitwijzen of Nieuw Sloten daadwerkelijk van naam verandert. (Novum)

‘Oorlogsmisdadiger’ in Londen opgepakt

Londen. In Groot-Brittannië is een Nepalese legerofficier opgepakt op beschuldiging van marteling tijdens de burgeroorlog tegen maoïsten in zijn land. De arrestatie heeft fel protest uitgelokt van de regering in Kathmandu. De Nepalese kolonel (46) kan in Groot-Brittannië worden berecht op grond van een wet die vervolging van oorlogsmisdadigers mogelijk maakt, ook al hebben de misdaden in het buitenland plaatsgevonden. De oorlog tussen het regeringsleger en de maoïsten, die in 2006 werd beëindigd, kostte meer dan 16.000 mensen het leven. De opgepakte Nepalese officier behoort tot de VN-vredesmissie in Soedan, maar was op vakantie in zijn huis in Sussex. (Reuters)

Drie overvallers in Breda aangehouden

Amsterdam. Twee mannen en een vrouw zijn vrijdagavond aangehouden na een roofoverval in een woning in Breda. De bewoner van het huis en een agent raakten gewond. De bewoner is vermoedelijk naar buiten gesprongen om aan de overvallers te ontkomen. De agent werd neergestoken. De twee slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht en verkeren buiten levensgevaar. De verdachten werden uren na de overval opgepakt. (Novum)