Niet doen

Ivo Weyel wil in 2013 een aantal zaken niet meer meemaken.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wie heeft ze niet? Hier 10 tips voor vliegmaatschappijen, hotels en andere reisgerelateerde organisaties. Oftewel: Niet Meer Doen in 2013.

1. Vliegvelden die allemaal verschillende criteria hanteren bij de veiligheidscontrole: wat moet uit en wat mag aan blijven. De ene keer moeten de schoenen uit, de andere keer weer niet. Dito met riem, horloge, das, jas, armbanden, ringen en kettingen. „Mag ik mijn contactlenzen inhouden?”, vroeg laatst een man voor me in de rij.

2. Reisorganisaties die fly and drive combinaties aanbieden in gebieden waar rijden echt levensgevaarlijk is en je bij de kleinste botsing al in de gevangenis belandt, zoals bijvoorbeeld op Jamaica.

3. Vrijstaande badkuipen midden in hotelkamers plaatsen waardoor ramen beslaan en alles drijfnat wordt.

4. Rent a car bedrijven die idiote bedragen berekenen als je de auto in een ander land retourneert dan waarin je deze hebt opgehaald.

5. We schreven het hier al eerder: hotels die flink laten betalen voor Wifi.

6. Obers die tafelgesprekken bruusk onderbreken om de zesentachtig ingrediënten in je amuse uitvoerig toe te lichten. Of je servet tot een toren vouwen als je naar de wc gaat.

7. Vliegmaatschappijen die steeds meer extra’s berekenen voor zowat alles: bagage inchecken (zelfs ook voor handbagage in Amerika), koptelefoon, deken, hoogseizoentoeslag (komt eraan), betaling met creditcard, online inchecken, vergeten online in te checken (10 x zo duur), stoelkeuze, extra beenruimte, naast elkaar zitten, plastic zakje voor toiletspullen (2,10 euro op Londen Luton), betere maaltijden (12 euro tot 15 euro p.p. bij KLM), enzovoort.

8. Alles geloven wat Lonely Planet zegt. Zoals de aanbeveling dat Albanië een ‘hotte’ reisbestemming is in 2013. It is not hot! De 700.000 betonnen bunkers die dictator Hoxha ooit bouwde tegen een buitenlandse invasie zijn geen, ik herhaal, geen toeristentrekpleisters.

9. Landen die visa hanteren. 100% geldklopperij. Ze zijn ooit bedacht om ongure types buiten de landsgrenzen te houden, maar nu genereren ze louter extra inkomsten. Irritant als je het van tevoren moet aanvragen, en nog erger als je bij aankomst voor de douane eerst nog eindeloos lang in de aparte visumrij moet staan.

10. Alle locaties die aan muziekterreur doen. Hotellobby’s, hotelgangen, hotelkamers (bij binnenkomst), restaurants, terrassen, vliegveldlounges, vliegtuigen (bij stijgen en landen), liften, wc’s, telefoons („al onze medewerkers zijn in gesprek, een ogenblik geduld alstublieft, tingelringeling”) overal klinkt altijd non stop muziek.

    • Ivo Weyel