Moszkowicz getroffen door ‘een Berufsverbot’

De beslissing van de Raad van Discipline van de advocatuur om strafpleiter Bram Moszkowicz te verbieden ooit nog als advocaat te werken is „een Berufsverbot”. Dat stelde Moszkowicz gisteravond in het televisieprogramma 5 jaar later. In dat programma blikt Jeroen Pauw met spraakmakende Nederlanders terug op gesprekken die hij met ze voerde in 2007. Berufsverbot is een term uit de tijd van nazi-Duitsland, toen Joden en politieke opponenten werden geweerd uit bepaalde beroepen.

Op 30 oktober vorig jaar bepaalde de tuchtrechter voor de advocatuur dat Moszkowicz moet worden geschrapt als advocaat. Volgens de Raad is het niet „verantwoord” dat Moszkowicz nog langer als advocaat „de praktijk uitoefent”. Moszkowicz heeft volgens de tuchtrechter „stelselmatig diverse regels overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken”.

Moszkowicz heeft hiertegen beroep aangetekend. Die zaak dient 21 februari bij het Hof van Discipline van de advocatuur, aldus de griffier van het hof in Den Bosch. De in opspraak geraakte advocaat zegt in het tv-programma hoop te hebben dat de zwaarste sanctie wordt ingetrokken. Het hof zal waarschijnlijk in mei een definitieve uitspraak doen.

Door zijn ongewisse toekomst heeft Moszkowicz naar eigen zeggen minder aanloop van cliënten. Hij kan de huidige situatie „geen twee jaar meer volhouden”. Hij ontvangt naar eigen zeggen „duizenden mails” met steunbetuigingen.