'Met sport kun je mensen bereiken'

Eelco Derks (1969) is sinds 1 maart directeur van ijsstadion Thialf in Heerenveen, waar volgende week het EK allround wordt gereden.

Eelco Derks, directeur van Thialf. Laurens Aaij

Erfenis

„Met mijn ouders en broers stond ik elk weekend op de tennisbaan. Op aanraden van een juf begon ik daarnaast op mijn tiende met basketballen. Zeven jaar later zat ik in het Nederlands Juniorenteam. De wil om te winnen zit in mij. Het is de drang om de beste te zijn, maar ook om fysiek het uiterste te geven. Helemaal kapot zijn geeft een goed gevoel.”

Emotie

„Ik was 19 toen ik naar de Verenigde Staten ging, naar de South East Missouri University. Ik wist dat ik geen Michael Jordan was, maar wilde het maximale uit basketbal halen. De sport leeft er. We speelden voor vijfduizend man. De energie die je geeft, de pijn die je lijdt; het wordt gewaardeerd. Het gaf me het gevoel dat ik met iets belangrijks bezig was.”

Loslaten

„De terugkeer was moeilijk. Ik speelde bij de Mustang Jeans in Den Helder en in het Nederlands team, maar miste Amerika. Ik besloot me op mijn maatschappelijke carrière te richten en werd projectmanager bij Rotterdam Topsport. In die tijd sloeg ik een aanbieding van FC Porto af. Soms denk ik: wat had mijn leven er dan anders uitgezien.”

Tegenslag

„In 2001 ging ik naar Almere om een professionele basketbalorganisatie op te zetten. Later kwam daar volleybal bij. Het was onderdeel van het gemeenteproject Omniworld; topsportteams en accommodatie voor sport en recreatie. Ik wilde dat er topsport bedreven kon worden. Het is niet gelukt. Te weinig tijd, te weinig geld, te veel politiek. Beide teams zijn failliet gegaan. Ik heb het er moeilijk mee gehad, maar ben blij dat ik het heb geprobeerd.”

Essentie

„Het meest trots ben ik op de Social Inclusion Games, een sportevenement voor ex-drugverslaafden, tienermoeders, daklozen. Duizend deelnemers uit acht landen. Het heeft indruk op me gemaakt dat we met sport mensen uit hun isolement konden halen. Eén man kwam straalbezopen binnen en draaide uiteindelijk het schaakprogramma voor ons. Het heeft me nog meer overtuigd: sport is een middel om mensen te bereiken.”

Gemis

„Soms mis ik de vriendschap van de teamsport; de saamhorigheid. De clown is altijd de clown, de leider is de leider. Voor de wedstrijd kijk je elkaar in de ogen en zit je meteen op één lijn. Ik zou graag nog een keer spelen met het team van destijds in Amerika. For old times sake.”

Streven

„Het enthousiasme van de Friezen voor de schaatssport in Thialf is fantastisch. Aan mij de taak een nieuw ijsstadion te realiseren: Nieuw Thialf. Inzet is dat we een wedstrijdbaan en een trainingsbaan naast elkaar krijgen. Ik vind het een voordeel dat ik geen Fries ben en geen schaatser. In Almere was ik soms te emotioneel betrokken bij het basketbal. Hier kijk ik rond met een frisse blik.”

    • Brenda van Osch