Licht en hoop uit Egypte

Members of the blind women's orchestra Al Nour wal Amal (Light and Hope) before a performance at City Hall in Vienna. Fernando Moleres/Hollandse Hoo>

Toen Shamaa Yehia werd geboren leek haar lot bezegeld. Vrouw zijn in Egypte, arm en ook nog blind. Dat is een schande voor je familie, een straf van God.

Maar de nu 28-jarige Shaimaa Yehia had het geluk dat ze als jong meisje door haar moeder naar een liefdadigheidsorganisatie werd gebracht, waar ze naar school ging en vioolles kreeg. Uiteindelijk leverde haar dat een plaats op in het Licht en Hoop Orkest.

De Spaanse fotograaf Fernando Moleres stuitte in Kairo, toen hij na de Arabische Lente in Egypte was, op het orkest, zo valt te lezen in de begeleidende tekst bij zijn fotoserie ‘Sounds of Light and Hope’.

Het orkest – veertig leden, strijkers en blazers, allemaal vrouwen, allemaal blind – speelde Mozart en Brahms, walsen en opera’s, die in het Westen niemand als aanstootgevend zal opvatten, maar die in het Egypte van het Moslimbroederschap heel anders geïnterpreteerd worden. „In het geval van de violiste Shaimaa Yehia”, schrijft fotograaf Moleres, „zou dat kunnen betekenen dat extremistische Salafisten (20 procent van de Egyptische kiezers) haar het spelen onmogelijk maken.”

Moleres volgde de vrouwen een aantal jaar, onder meer tijdens een tournee, per bus, door Europa.

    • Fernando Moleres