Leenstra sluit eerste dag NK sprint als leider af

GRONINGEN - Marrit Leenstra (R) in actie tegen Natasja Bruintjes tijdens 1000 meter op het NK Sprint op de ijsbaan Kardinge. ANP VINCENT JANNINK Marrit Leenstra (R) in actie tegen Natasja Bruintjes tijdens de 1000 meter op het NK Sprint op de ijsbaan Kardinge. Foto ANP / Vincent Jannink

Marrit Leenstra heeft de eerste dag van het NK sprint in Groningen als leider van het klassement afgesloten. De Friezin eindigde op de 1000 meter in 1.18,22, waarmee ze alleen Ireen Wüst voor zich hoefde te dulden. De TVM-schaatsster verpulverde het baanrecord in 1.17,58.

Titelverdedigster Margot Boer, eerder op de dag winnares op de 500 meter, finishte in 1.18,74 als vierde en eindigt de dag als nummer twee van het klassement, op twee honderdsten afstand van Leenstra. Lotte van Beek noteerde de derde tijd (1.18,63) en staat zesde.

Wüst, na haar uitstekende kilometer derde in het klassement, moet zondag 24 honderdsten op Leenstra goedmaken. Nummer vier Thijsje Oenema staat op 0,31 seconde.

De vrouwen rijden beide afstanden morgen nog een keer. Op het NK sprint zijn vier tickets voor het WK van eind deze maand in Salt Lake City te verdienen.

    • Marije Willems