Langzaam reizen in 2013

Waar gaan Nederlanders in 2013 op vakantie? Ivo Weyel ziet vier reistrends en geeft tips. ‘Fiets in New York met een fluitje in je mond.’

Myanmar, Bagan, Tempelfeld, Asien, Tempel, Tempelanlage, Aussenansicht, aussen, Landschaft, Ballon, Ballonfahrt, Voegel, HF, (Bildtechnik: Farbprofil sRGB) English: Myanmar, Bagan, temples, temple, Asia, landscape, birds, hot air balloon, balloon ride Myanmar / Birma, cultuur, natuur, architectuur (278x) Huber H.-B./laif/Hollandse Hoo>

1. Ver en vreemd

Het lijkt erop dat mensen avontuurlijker zijn geworden. Ballonvaart in Birma. Fietsen over de Chinese Muur. Kamperen onder het noorderlicht. Meet and greet met inheemse stammen. Berggorilla’s zoeken in Oeganda. „We zien een duidelijke trend in nieuwe, onbekende reisbestemmingen, weg van de gebaande paden”, zegt Maarten de Ruiter, directeur van Fox Vakanties, marktleider op gebied van verre reizen. „Namibië, Zimbabwe, Madagascar, Oeganda en Colombia doen het goed, net als Alaska, Suriname en de minder bekende streken in Thailand en Zuid-Amerika. Omdat die gebieden nog niet op massatoerisme zijn voorbereid, zit het snel vol, en valt er dus nog veel in je eentje te genieten.”

Er ligt wel gevaar op de loer bij trips naar verre oorden. Enge ziektes bijvoorbeeld, zoals knokkelkoorts, een infectieziekte die in grote delen van Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika en op de Caraïbische eilanden steeds vaker voorkomt. Of leuk naar Nepal, Bhutan of Tibet en dan hoogteziekte oplopen waardoor je de hele vakantie brakend doorbrengt.

Dat organisaties reizen naar verre en vreemde oorden organiseren, is nog geen garantie voor veiligheid. Ook niet als media er lovend over berichten. Onlangs stond er een wervend reisverslag in De Telegraaf van een trip naar Burkina Faso, met „gezellige marktjes” en ander reisplezier, maar de Rijksoverheid geeft een negatief reisadvies in verband met onrust en aanslagen.

2. Citytrips

Stedentrips groeien sterk in populariteit. Volgens cijfers van het NIPO steeg het aantal citytrips de laatste vijf jaar onder Nederlanders met 27%. New York staat op nummer één, gevolgd door Las Vegas en Parijs. Christian Clerx, initiatiefnemer van website en app cityzapper.nl, is daar niet verbaasd over. Clerx: „We leven in een zap-maatschappij, snel van de ene indruk naar de volgende, en daar passen stedentrips goed in. Naast steden in Amerika doen ook dichtbij gelegen steden het goed, met name die in Duitsland. En wat ooit typisch Amsterdams was, het fietsen, is nu bijna in elke stad het favoriete vervoermiddel geworden voor toeristen.”

Let wel: fietsen in fietsonvriendelijk New York is een heel ander verhaal dan in Amsterdam. Het beste is om daar een fluitje constant in de mond te houden om je aanwezigheid kenbaar te maken aan de voorbijrazende taxi’s. In Canadese steden gaat het er juist andersom aan toe; daar is iedereen zo beleefd dat het bijna eng wordt. In Vancouver werd ik ooit door een heftig gesticulerende medefietser achtervolgd. Een gek, dacht ik, snel er vandoor. Tien straten verder wist hij me in te halen om me mijn gevallen achterlichtje terug te geven. Ik was te verbouwereerd om te bedanken.

Verder lijkt een smartphone onmisbaar te worden bij stedentrips. Clerx: „Vorig jaar gebruikte nog een enkeling de smartphone als reisgids of als navigatie, nu doet bijna iedereen het. Grote reisorganisaties als Oad bieden digitale reisgidsen nu massaal aan.”

Wees wel bedacht op buitensporige roamingkosten. Kies dus een app (zoals cityzapper) die kan worden gebruikt zonder dat je ter plekke online hoeft te zijn.

Ook handig: verifieer de locatie van de hotels eerst op Google Earth; er zijn nogal wat hotels die weliswaar City of Center in hun naam dragen, maar ergens aan de rand van de stad liggen. Ook opmerkelijk: de opmars van de trein. Voor korte stedentrips hebben mensen blijkbaar geen zin meer in al het gehannes dat bij het vliegen komt kijken.

3. Langzaam reizen

De trein is niet het enige slow vervoermiddel dat het goed doet. De Ruiter van Fox Vakanties: „Ik weet niet of het komt door de vergrijzing, maar je ziet dat steeds meer mensen een langzaam reistempo op prijs stellen. We bieden bijvoorbeeld zogenaamde ‘easy going’ rondreizen aan die over een bepaald traject een paar dagen of een week langer doen dan de standaard aangeboden duur. Die lopen als een trein.”

Op het gebied van rustig verplaatsen, scoort de cruise heel hoog. Het is het snelst groeiende reissegment van dit moment. Volgens de Dutch Cruise Council gingen in 2011 86.000 Nederlanders aan boord, een stijging van 32% ten opzichte van het jaar daarvoor. De markt richt zich al een tijd niet meer alleen op rijke ouderen. Schepen bieden faciliteiten voor bijna elke leeftijdsgroep. Vooral dichtbij cruisen (Scandinavië, Middellandse Zee) vanuit een Nederlandse haven is populair. Dat scheelt vliegtijden en jetlags. Duurde vroeger de gemiddelde cruise twee à drie weken, bijna een once in a lifetime-droomreis, nu zien mensen het ook steeds meer als een weekje er tussenuit. Maar hoe de juiste cruise te kiezen? Kort gezegd: hoe groter de schuit, hoe jonger het publiek, want vertier alom aan boord. Voor rust en stilte zijn exclusieve rederijen als Silversea en Seadream het beste, met als bijkomend voordeel dat hun schepen klein zijn en dus op plekken kunnen aanleggen waar de grote jongens niet kunnen komen.

Redelijk nieuw en populair zijn de aparte verdiepingen op grote schepen waar het er een stuk exclusiever aan toegaat dan op de rest van het schip, en waar de overige gasten niet mogen komen. Die heten dan Yacht Club of hebben anderszins chic klinkende namen. Ze zijn voorzien van allerlei extra’s, zoals butlers. Gasten die hier verblijven, krijgen bovendien prioriteit bij het aan boord gaan (wat erg handig is als 4.000 mensen tegelijkertijd inschepen). Voor gezinnen kan dit een ideale keuze zijn: pa en ma blijven boven in alle rust, terwijl de kids beneden uit hun dak kunnen gaan.

4. USA.

Amerika scoort als land het hoogst in bijna alle top tienlijstjes van populaire reisbestemming van Nederlanders. Elske Doets van Jandoets.nl, specialist in reizen naar Amerika en Canada, ziet dat de USA vooral in trek is bij actieve reizigers die er zelf op uit willen gaan. Door het land trekken met de camper of huurauto, natuur- en pretparken bezoeken en natuurlijk city trips, vaak ook in combinatie met elkaar. Nederlanders voelen zich enorm op hun gemak in Amerika. New York hebben we min of meer terug veroverd; het is een soort tweede thuishaven geworden. Daarbij nemen we blijkbaar het meer dan irritante en bijkans onbeschofte gedrag van de douaniers voor lief. (Mijn persoonlijke tip: kies als luchthaven in New York liever Newark dan JFK: het gaat er daar een stuk vriendelijker aan toe.) En voor wie het nog niet weet: een ESTA visum is verplicht (ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization). Dat moet vooraf via internet worden aangevraagd en ingevuld en kost 14 dollar. Kies hiervoor de officiële site (https://esta.cbp.dhs.gov/esta). Andere sites brengen vaak veel hogere kosten in rekening.

Doets verwacht dat ook het toerisme naar Canada – dat vooralsnog niet erg in trek is als vakantieland – zal toenemen. „Dat heeft te maken met het televisieprogramma ‘Rappers in de sneeuw’ dat zich daar afspeelt. De kracht van dit soort series, net als andere promoties en landenacties, valt niet te onderschatten.”

    • Ivo Weyel