Laat uw woorden bloeien bij het Rijks

Het Rijksmuseum zoekt een passende tekst voor onder de 128 jaar oude vleugelnootboom. U kunt die schrijven. En zo een plaats krijgen in ‘de buitenzaal’, de tuin van het museum.

Op zaterdag 13 april 2013 wordt het Rijksmuseum door de koningin heropend voor bezoekers uit de hele wereld. Ook de tuin is volledig gerestaureerd en vernieuwd, en wordt een buitenzaal van het museum.

Liefhebbers weten dat in de tuin een prachtige boom staat die in 1885 nog door architect Pierre Cuypers zelf is uitgezocht. Maar die boom, een vleugelnoot, is in 128 jaar zo groot geworden dat daaronder weinig meer kan bloeien. Oplossing: een perk met lage buxushaagjes, met in dat perk een tegelpad in de vorm van een labyrint. Ook dat labyrint is nog door Cuypers ontworpen.

Op dit wandelpad wil het Rijksmuseum graag een tekst laten graveren. Het museum vraagt de lezers van NRC Handelsblad om deze tekst te maken. Uw woorden kunnen bloeien op dit pad naar ‘eeuwige roem’. Maar... er is op dit pad slechts plek voor één winnaar.

Belangrijkste voorwaarde: de tekst moet passen, in alle opzichten. De tekst moet passen op het uitgemeten aantal tegels, passen bij het Rijksmuseum, en uiteraard passen bij de plek onder de 128 jaar oude vleugelnootboom. Een plek waar bezoekers midden in de hectiek van de stad kunnen genieten van rust en schoonheid.

De vorm van de tekst wordt bepaald door de vorm van het pad. Het gaat om een tekst op de laatste tientallen meters van het zich splitsende pad, onder de vleugelnoot van het Rijksmuseum. Dat maakt de vorm van de tekst bijzonder. De tekstregel splitst zich na de eerste 13 meter en 195 lettertekens (inclusief leestekens en spaties). Daarna zijn er twee vervolgen: rechtsom (204 lettertekens) en linksom (540 lettertekens). De tekst moet zowel rechtsom als linksom doorlezen. Dus het begindeel (195 lettertekens) van de tekst is voor beide teksten gelijk, alleen de vervolgen verschillen. De teksten hoeven niet tot aan het einde van de tegels te lopen, ze mogen ook korter.

In een lettertekenschema luidt de opdracht dus: maak een tekst van 195 plus 204 en 540 lettertekens (inclusief leestekens en spaties). Het eerste deel van 195 tekens is gelijk in beide teksten. Vervolgens eindigen de twee afgesplitste tekstdelen van maximaal 204 en 540 tekens verschillend.

Een jury bepaalt welke ingezonden tekst onder de vleugelnootboom van het Rijksmuseum gebeiteld zal worden. De jury bestaat uit Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, tekstschrijver Hans van Dijk en Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad.

    • Paul Steenhuis