Kronen en bruggen gaan wel jaren mee, maar permanent zijn ze niet

Kronen en bruggen die tandartsen aanbrengen om tanden en kiezen in het gebit te restaureren gaan lang mee. Dat blijkt uit een uitgebreide internationale meta-analyse van Nijmeegse tandartsen uit de groep van Nico Creugers (Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde, december 2012). De onderzoekers stellen vast dat de meest gebruikte metaal-porseleinkronen, al dan niet aangebracht op titanium kunstwortels, in 95 procent van de gevallen na vijf jaar nog goed zitten. Na tien jaar is negen van de tien nog op orde. Kronen van keramiek of glaskeramiek doen het een fractie slechter.

Ook bruggen (constructies die met twee of meer pijlers zijn verankerd in de kaak ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden of kiezen) gaan lang mee. Titanium implantaten bleken bij een bepaald type bruggen, de zogeheten metaal-porseleinbruggen, de duurzaamheid enigszins te vergroten.

De Nijmeegse tandartsen tekenen wel aan dat de periode van onderzoek hooguit 15 jaar besloeg. Het zou mogelijk kunnen zijn dat in de periode daarna, door vermoeidheidsgedrag van de metalen constructies, de kronen en bruggen alsnog sneller verloren gaan. De onderzoekers stellen wel vast dat de term ‘permanente restauratie’ voor kronen en bruggen misleidend is.

M.A.J. Eijkman

    • M.A.J. Eijkman