Japanse vrachtwagenchauffeur Toshifumi zit als oorlogstoerist in Syrië

Fujimoto eind december met zijn camera's in de straten van Aleppo. Foto AFP

De Japanse vrachtwagenchauffeur Toshifumi Fujimoto had genoeg van de dagelijkse sleur die zijn baan hem bracht. Hij bedacht echter wel een hele onorthodoxe manier om z’n leven spannender te maken: hij ging als oorlogstoerist naar Syrië om verslag te doen van de burgeroorlog.

De 45-jarige Fujimoto heeft de routine van de Japanse snelweg tussen Osaka en Tokio verruild voor het front van de Syrische oorlog. Hij maakt foto’s en filmpjes van de strijd tussen het regeringsleger van Assad en de rebellen van de oppositie. Met gevaar voor eigen leven, want soms vliegen de kogels hem letterlijk om de oren, zo vertelt hij in een interview met persbureau AFP.

De oorlog in Syrië is niet de eerste bestemming van Fujimoto als oorlogstoerist in het Midden-Oosten. Vorig jaar was hij in Jemen aanwezig bij grootschalige demonstraties rondom de Amerikaanse ambassade en maakte hij beeldmateriaal in Kairo in de dagen na het aftreden van oud-president Mubarak. Later dit jaar hoopt hij contact te leggen met de Talibaan om verslag te doen van de oorlog in Afghanistan.

Momenteel zit Fujimoto in Aleppo, de grootste stad van Syrië waar al zo’n zes maanden hevig wordt gevochten. Fujimoto draagt tijdens zijn werkzaamheden aan het front Japanse legerkleding en is gewapend met twee fotocamera’s en een videocamera van (uiteraard) een Japans merk. Hij beseft dat het zeer gevaarlijk is wat hij doet, maar “het fascineert me en ik hou ervan”, aldus de Japanner.

Fujimoto, die op eigen gelegenheid met hulp van de Syrische rebellen door het land reist, stelt dat journalisten meer gevaar lopen dan een oorlogstoerist als hij:

“Het is in Syrië gevaarlijker een journalist te zijn dan een toerist. [...] Ik ben geen doelwit van scherpschutters omdat ze zien dat ik een toerist ben. Daarnaast ben ik niet bang dat ze me beschieten of me willen doden. Ik beheers een combinatie van samurai en kamikaze.”

Fujimoto neemt een Syrische rebel op de foto in de oude stad van Aleppo. Foto AFPFujimoto neemt een Syrische rebel op de foto in de oude stad van Aleppo. Foto AFP

Durfal Fujimoto heeft een treurig levensverhaal

Maar wat bezielt een Japanse man om als oorlogstoerist naar Syrië te gaan? Misschien hoopt Fujimoto op deze manier de ellende in z’n eigen leven te vergeten. In het interview met AFP zegt hij snikkend dat hij geen partner meer heeft en ook geen vrienden. Met zijn drie dochters heeft hij al jaren geen contact meer. “Ik ben alleen in het leven”, snikt hij.

Fujimoto heeft een levensverzekering afgesloten en hoopt dat zijn dochters het geld zullen krijgen als hij onverhoopt mocht overlijden in Syrië. Maar voorlopig volgt de Japanner nog het geluid van kogels in de straten van Aleppo.

    • Pim van den Dool