iPhone doet het goed bij zakkenrollers

Het aantal aangiften van misdrijven in Amsterdam is afgelopen jaar licht gestegen. Uitschieter is het zakkenrollen (plus 30 procent). Meest gewilde buit: de smartphone.

None

De iPhone heeft een criminele schaduwzijde: de stijging van het aantal gevallen van zakkenrollerij in Amsterdam is voor een groot deel toe te schrijven aan de diefstal van smartphones.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg presenteerde vrijdag cijfers over de misdaad in de hoofdstad in het afgelopen jaar. Terwijl in categorieën als overvallen (min 31 procent) en geweld (min 4,1 procent) het aantal aangiften daalt, stijgt het aantal straatroven met 6,1 procent naar ruim 2.10. Het aantal gevallen van zakkenrollerij stijgt zelfs met 30 procent naar 8.607. Het aantal (aangegeven) gestolen iPhones in Amsterdam beliep in het afgelopen jaar 5.303. Hoofdcommissaris Aalbersberg zei dat Apple populair is onder dieven: 8.196 Apple-producten – computers, tablets, telefoons, iPods – zijn in het afgelopen jaar als gestolen opgegeven.

Een verband met het verminderen van het aantal agenten die zich speciaal met zakkenrollers bezighouden, wilde de hoofdcommissaris niet leggen. Volgens hem valt er in de zakkenrollerij een trendverschuiving waar te nemen. Van de winkelstraten gaat het naar de uitgaansgebieden en van de toeristen gaat het naar de Amsterdamse jeugd. Er is sprake van een „sterke verjonging” in de zakkenrollerij, aldus Aalbersberg. Bijna de helft van de aangehouden daders was jonger dan 17 jaar. Van de slachtoffers was 8 procent tussen de 12 en de 17 jaar oud.

De beste manier om diefstal van smartphones en andere waardevolle consumentenelektronica tegen te gaan zou volgens de hoofdcommissaris de mogelijkheid zijn om die spullen op afstand elektronisch onklaar te maken, na diefstal. Er is een convenant in de maak met providers van telefoonnetwerken om precies dit te bewerkstelligen, zo bleek op een persontmoeting met de Amsterdamse driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef. Aalbersberg wil bovendien gesprekken voeren met ondernemers in de uitgaansgebieden, om hen tot maatregelen tegen diefstal te brengen.

Over de hele linie nam het aantal aangiften in Amsterdam in 2012 licht toe, tot 94.000. Het aantal aanhoudingen daalde met 12,5 procent tot ruim 35.000. De driehoek is vooral blij dat het aantal aangiften is gedaald van misdaden met groot mentaal effect op slachtoffers gepaard gaan: overvallen (50 procent minder in drie jaar tijd, tot 231 vorig jaar) en geweld. Daar staat tegenover dat het aantal woninginbraken is gestegen tot 6.622.

Het aantal moorden in 2012 bleef vrijwel gelijk aan dat van een jaar eerder: vijftien om zestien in 2011. Zes ervan vonden plaats in stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Daar werden dit jaar 70 vuurwapens in beslag genomen. De schietpartij van vorige week zaterdag, waarbij twee mannen het leven verloren, is volgens burgemeester Van der Laan van een „buitensporige categorie”. Hij heeft geen aanwijzingen dat de schietpartij onderdeel was van een groter conflict in de Amsterdamse onderwereld. Hij noemde het van het grootste belang dat de daders worden gepakt. „Dit gaan de gangsters niet winnen.”