Heineken verliest personeel Azië

Nadat Heineken de hevige strijd om Asia Pacific Breweries vorig jaar had gewonnen, was de Amsterdamse brouwer dolblij. ‘It’s in the bag’, stond op het kaartje dat Heineken aan de perscontacten stuurde, met een sixpack Tiger-bier.

Asia Pacific Breweries mag dan ‘in the bag’ zijn, de personeelsleden lopen er intussen massaal weg. Channel NewsAsia noemde gisteren de namen van verschillende senior managers die APB hebben verlaten of hebben aangekondigd dat te doen.

Een van de vertrekkende topmannen is Christopher Kidd, directeur Indo-China, die sinds 1994 bij de Singaporese brouwerij werkte. Ook Leslie Buckley vertrekt. Hij werkte sinds 1995 bij APB en was opgeklommen tot directeur Zuidoost-Azië/Oceanië. Financieel directeur Loy Juat Boey verlaat APB na 25 jaar. Uit het jaarverslag van APB blijkt dat de heren elk tussen de 1 en 1,5 miljoen dollar verdienden. Tot slot blijkt ook het hoofd public relations, Sarah Koh, te vertrekken.

Voor het vertrek van de APB’ers is geen officiële verklaring gegeven, maar bronnen van Channel NewsAsia zeggen dat er onvrede bestaat over de nieuwe Hollandse managementstijl. Managers moeten nu rechtstreeks aan Amsterdam rapporteren. Belangrijke beslissingen worden niet langer in Singapore genomen, maar aan de Amsterdamse Weteringschans. Een voormalig werknemer klaagt bij de Aziatische nieuwszender dat APB zijn onafhankelijkheid is kwijtgeraakt.

In een reactie zegt Heineken geen commentaar te leveren op „persoonlijke keuzes”. „We respecteren hun keuzes en waarderen hun jarenlange inzet voor het bedrijf.”

De brouwer wil wel beklemtonen dat het niet de „top vier” betreft die weggaat, maar dat de vertrekkende werknemers onderdeel uitmaakten van een directieteam van vijftien mensen.

Of er nog meer veranderingen in het management te verwachten zijn, wil Heineken niet zeggen. „Managementveranderingen hou je altijd, in ieder bedrijf, en daar gaan we zoals gebruikelijk voorzichtig mee om.”