Heerenveen sluit kinderdagverblijf

De gemeente Heerenveen heeft vrijdagochtend Kinderdagverblijf Fleurtje Belle Fleur gesloten. De eigenaresse zou kinderen agressief hebben bejegend. Uitschelden, hardhandig beetpakken, op bed smijten, grof taalgebruik en opsluiten in een donkere ruimte kwamen onder meer voor, concludeerde de GGD op basis van belastende verklaringen van acht oud-medewerkers.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) van Heerenveen sprak van „stelselmatig zeer ongewenst gedrag” van de vrouw jegens de kinderen. De ouders van de kinderen werden vrijdagavond op een besloten bijeenkomst op de hoogte gebracht.

De sluiting geldt vooralsnog voor zeven dagen. De eigenaresse kan nog reageren op de maatregel. Volgens een woordvoerster van de gemeente is het onwaarschijnlijk dat het kinderdagverblijf weer opengaat. Bij Fleurtje Belle Fleur werden veertien kinderen tussen de 0 en 4 jaar opgevangen.

Oprichtster en eigenaresse Myra van Dijk zegt ziek te zijn van de aantijgingen. Volgens haar zijn de aanklachten volkomen uit de lucht gegrepen en wordt ze vals beschuldigd. „Van ouders heb ik nooit klachten gekregen. Ik kreeg zelfs nog kerstkaartjes met complimenten.” Ze spant een kort geding om haar zaak weer open te krijgen.

Van Dijk (40) opende het kinderdagverblijf in 2008. Over de op handen zijnde sluiting zegt ze niet te zijn ingelicht. „Vrijdagmorgen stond ik hier met een medewerkster te wachten op kindjes die niet kwamen.” De gemeente spreekt dit echter met klem tegen.

Van Dijk vermoedt dat twee oud-medewerkers haar zwart willen maken. „Een van hen heb ik op heterdaad betrapt op diefstal en op staande voet ontslagen.”

Volgens de gemeente was het verloop onder de medewerkers groot. Er zou een ‘angstcultuur’ hebben geheerst. Van der Zwan stelt dat het kinderdagverblijf ook niet voldeed aan enkele wettelijke eisen. Onmiddellijke sluiting was de enige oplossing. „Je kunt het risico niet lopen dat er iets met deze kwetsbare groep gebeurt.”