Gangmaker Joop Zijlaard was een baas op de derny. Nu rijdt hij laatste rondje

ROTTERDAM - Gangmaker Joop Zijlaard op zijn derny voor Peter Schep op het onderdeel derny race tijdens zijn afscheids avond op de zesdaagse van Rotterdam. ANP KOEN VAN WEEL
ROTTERDAM - Gangmaker Joop Zijlaard op zijn derny voor Peter Schep op het onderdeel derny race tijdens zijn afscheids avond op de zesdaagse van Rotterdam. ANP KOEN VAN WEEL Na veertig jaar nam Joop Zijlaard vanavond tijdens de Zesdaagse in Rotterdam afscheid van de baan. Foto ANP / Koen van Weel

Meer dan veertig jaar zat hij op zijn ronkende derny, een historisch tweetaktmotortje. En vanavond nam hij afscheid. Joop Zijlaard. De wereldkampioen onder de gangmakers. De brommerrijder onder de brommerrijders. Een monument in het baanwielrennen.

Zijlaard (69) werd tien keer Europees kampioen, won dertig nationale titels en schreef met Matthé Pronk het werelduurrecord op zijn naam. Als je als renner Zijlaard lootte, dan was de winst nabij. Tja, iedereen wilde wel koersen achter zijn indrukwekkende postuur, uit de wind.

Vanavond nam de Rotterdammer emotioneel afscheid tijdens Zesdaagse van Rotterdam in Ahoy, waar hij in 1970 begon. Zijn laatste ererondes reed Zijlaard met onder meer Matthé Pronk, Michael Boogerd en Johan Museeuw. Uiteraard won hij ook zijn laatste race, met Boogerd in z’n wiel.

Zijlaard, omringd door familie en collega-gangmakers, toegesproken door Ivo Opstelten:

Zijlaard hield toppers als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, René Pijnen en Francesco Moser uit de wind. Zijn mooiste zege? De Europese titel met Knetemann in Kopenhagen, aldus de trotse gangmaker. Nu is het klaar. Zijn gouden derny is zelfs al geveild voor het goede doel. Thans is het aan zoon Ron om op de derny de familienaam hoog te houden.

Vorig jaar, tijdens Zijlaards afscheidstoernee, zocht één van de Jakhalzen hem op:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Holland Sport in 2009 over Joop: