Eva-Maria Westbroek, Einstein en J. Kessels

Keuze uit het cultuuraanbod van dit weekeinde en komende week, plus vijf al besproken kunstuitingen.

Opening jubileum Concertgebouw

Zal Geert Mak gaan zingen? De auteur speelt in ieder geval een rol in het openingsconcert van het jubileumjaar van het 125-jarig Concertgebouworkest in Amsterdam, aanstaande vrijdag. Pianist Ronald Brautigam en sopraan Eva-Maria Westbroek laten muzikaal de sfeer van het Concertgebouw herleven, met onder andere muziek van Wagner en Beethoven. Er worden hapjes en drankjes geserveerd, en Mak vertelt over de muziekcultuur in Amsterdam in de 19de eeuw, toen het Concertgebouw werd opgericht. Dit concert zal, zoals alle jubileumconcerten, rechtstreeks uitgezonden worden op concertgebouw.nl.

Muziek Openingsconcert jubileumjaar Concertgebouw, vrijdag 8 jan, 20.15u. Inl: www.concertgebouw.nl

Bami en bier op fandag van Thoméses J.Kessels

Sinds P.F. Thomése in 2009 de roman J. Kessels: The Novel, en vorig jaar het vervolg Het bamischandaal publiceerde, hebben persiflages op hard-boiled speurdersromans een schare fans. Voor hen wordt zondag een fandag gehouden in het Comedy Theater in de Nes in Amsterdam. Met de schrijver, en optredens van onder meer Katja Schuurman, Michiel Romeyn en Nico Dijkshoorn. Bier en bami zijn te koop. Jos Kessels zelf, columnist te Eindhoven, zal er niet bij zijn. Wel worden er meisjes gezocht voor de verfilming van de Kessels-boeken.

Literatuur J. Kessels fandag, Comedy Theater Amsterdam 15-18u. Inl comedytheater.nl

Einstein on the Beach herzien

In het Muziektheater Amsterdam is tot en met zaterdag 12 januari de legendarische opera Einstein on the Beach te zien; het is een door de makers (regisseur Robert Wilson, componist Philip Glass en choreografe Lucinda Childs) herziene versie van de beroemde en beruchte opera die geen verhaal vertelt maar associaties wil oproepen. De voorstelling duurt vijf uur, maar je mag wandelen en rondlopen. Voor wie snel beslist, is er misschien nog plaats; bij het ter perse gaan van deze krant waren alle voorstellingen uitverkocht, behalve die van zondag 6 januari en maandag 7 januari.

Muziek Einstein on the Beach, t/m 12 jan. Inl www.het-muziektheater.nl

Licht atelier in Stedelijk Museum

Kinderen en volwassenen kunnen zaterdag 6 januari en zondag 7 januari nog lichtcreaties maken in het Atelier van Licht in het Stedelijk in Amsterdam. Er zijn begeleiders aanwezig om bij de lichtexperimenten te helpen. Dit tijdelijke museumproject is opgezet in samenwerking met kunstenaars en wetenschappers.

Beeldende kunst Atelier van Licht, t/m 6 jan. Gratis. www.stedelijk.nl