Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Enorm tekort aan technisch personeel: 63.000 vacatures

Het hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Foto ANP / Koen Suyk

Grote technische bedrijven als ASML, VDL Group en Philips gaan actief in het buitenland personeel werven om de enorme tekorten aan technisch personeel in Nederland op te vangen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Met name de hightech-industrie in Brabant wil een gezamenlijke strategie ontwikkelen om de internationale arbeidsmarkt te bewerken.

Het tekort aan technisch personeel op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt volgend jaar op tot 63.000. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Voor elk procent dat de economie groeit, komen daar nog eens jaarlijks 13.000 vacatures bij. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nu al voor miljoenen euro’s aan opdrachten mis omdat er te weinig personeel is om die uit te voeren.

Buitenlandse technicus in opmars

Volgens bestuursvoorzitter Thijs Manders van detacheringsbureau TMC is op de Nederlandse arbeidsmarkt de buitenlandse technicus in opmars. Van de 500 gedetacheerden bij TMC komt inmiddels zo’n 30 procent niet uit Nederland. Manders:

“Voorlopig moeten we het hebben van het buitenland. Want er gaat een decennium overheen, voordat Nederlandse studenten de bèta-opleidingen in de elektrotechniek, de fysica of de software interessant genoeg vinden.”

Alleen al in de Brabantse hightech-industrie staan zo’n 5.000 vacatures open. Volgens Manders werft ASML inmiddels zelf ook in het buitenland. Met volgens hem opmerkelijke resultaten. “Van die vaklui is 30 tot 40 procent vrouw. Kennelijk is een bètastudie in het buitenland stukken populairder dan hier in Nederland.”

De in Eindhoven gevestigde VDL Groep bevestigt de samenwerking. Zo wordt er onder meer gezocht naar afgestudeerde Turkse ingenieurs die in Nederland op detacheringsbasis willen werken. Het binnenhalen van buitenlandse technici moet voorkomen dat grote ondernemingen hun productie naar het buitenland verplaatsen. Volgens Manders is dat ook de inzet van de gezamenlijke strategie:

“We hebben het geluk dat een aantal bestuursvoorzitters in de regio onomwonden heeft uitgesproken dat ze in Nederland willen blijven.”