en een van z'n partijgenoten stoot zijn neus

De huidige minister van Financiën openbaarde deze week dat de staat in 2013 voor het eerst zal toeleggen op de na de kredietcrisis verleende steun aan de banksector. Het prijskaartje voor volgend jaar bedraagt 193 miljoen euro. Jeroen Dijsselbloem (PvdA) deed zijn uitspraken op een andere nieuwjaarsborrel – die van zijn partij in Nijmegen – en zaaide daarmee verwarring. Hij schreef donderdag in allerijl een brief aan de Tweede Kamer waarin hij een en ander officieel bevestigde. Grootste boosdoener is het dividend van staatsdeelneming ABN Amro, dat naar verwachting zal tegenvallen. Gelijkheid en gelijktijdigheid van informatie waren, gelukkig voor de minister, geen probleem. Staatsbank ABN Amro heeft logischerwijs geen beursnotering. Dijsselbloems wijze van presentatie mag dus door de vingers worden gezien. Maar handig was anders.