Een klaslokaal met een tien

Hoge cijfers haal je omdat je goed kunt leren. Maar goed leren gaat nog beter als je klaslokaal je een beetje helpt. Dat hoorde Dr. Zeepaard van Engelse wetenschappers die basisscholen onderzochten.

Wat is een fijne klas? Simpel. Als je er vrienden hebt en de juf of meester aardig is. En het lokaal? Tsja. Dat is gewoon ‘jouw lokaal’. Een lokaal heeft grote ramen, een bord, tafeltjes en versieringen aan de muur.

Toch verschillen lokalen een beetje. Architecten (dat zijn mensen die gebouwen ontwerpen) weten niet precies wát nou een goede klas is. Ze denken dat je een lokaal zo kan inrichten dat jij je er fijner kan voelen en beter kan leren. Maar hoe dat moet? Dat is heel lastig.

Ook in Engeland zijn wetenschappers er druk mee bezig. Ze kwamen kijken in zeven basisscholen in de stad Blackpool. Ze schreven op hoe de lokalen eruit zagen, en ze vroegen om de rapportcijfers van de kinderen. Hadden de cijfers misschien iets te maken met hoe het lokaal eruit zag? Ja, dat was zo. Hiernaast staan hun tips. Engelse klaslokalen zien er precies zo uit als Nederlandse, dus misschien dat de tips in Nederland ook werken. Ze vonden het trouwens wel moeilijk om alles precies uit te rekenen. Ze gaan het dus nóg een keer onderzoeken, bij meer scholen, om te kijken of alles klopt.

Het onderzoek staat in het januarinummer van 'Building and Environment'.

    • Hester van Santen