Duizenden ingesloten door brandhaarden op Australisch eiland

Door brand verwoeste huizen in het plaatsje Dunalley op Tasmanië. Foto Reuters / Edith Bevin

Grote branden op het Australische eiland Tasmanië hebben ervoor gezorgd dat duizenden mensen, onder wie veel toeristen, ingesloten zijn geraakt. De vuurzeeën, veroorzaakt door een hittegolf, hebben volgens de BBC al zeker honderd huizen verwoest.

De politie op Tasmanië zei tegen persbureau AP dat tachtig gebouwen en huizen verloren zijn gegaan in en rondom het kleine plaatsje Dunalley, inclusief de school, het politiebureau en de bakkerij. Voor zover bekend hebben de branden nog geen slachtoffers geëist. De autoriteiten proberen de veertig branden op het eiland met man en macht onder controle te krijgen.

De BBC meldt dat een aantal ingesloten inwoners en toeristen hun toevlucht heeft gezocht op het strand. Via het strand wordt het eiland bevoorraad met hulpgoederen. Honderden mensen zijn al naar het Australische vasteland geëvacueerd.

Het zuiden van Australië heeft te kampen met extreem hoge temperaturen en harde wind. Gisteren bereikte de temperatuur in Hobart, de grootste stad van Tasmanië, een hoogte van 42 graden Celsius.

De branden op Tasmanië zijn de meest hevige branden die Australië treffen sinds februari 2009. Toen kwamen door honderden branden in de staat Victoria 173 mensen om het leven en werden meer dan tweeduizend huizen verwoest.

    • Pim van den Dool