Dit Egyptische orkest van blinde moslima’s speelt werk dat hier wél mag

Leden van het orkest Al Nour wal Amal (Licht en Hoop).
Leden van het orkest Al Nour wal Amal (Licht en Hoop). Foto Fernando Moleres / NRC

Vrouw zijn in Egypte, arm en ook nog blind. Dat is een schande voor je familie, een straf van God. Gelukkig zijn ze welkom in het Licht en Hoop Orkest. De Spaanse fotograaf Fernando Moleres volgde de vrouwen een aantal jaar, onder meer tijdens een Europees tournee.

Het orkest – veertig leden, strijkers en blazers, allemaal vrouwen, allemaal blind – speelt repertoire uit het Midden-Oosten maar ook muziek van Mozart en Tsjaikovski. Stuk voor stuk walsen en opera’s die in het Westen niemand als aanstootgevend zal opvatten, maar die in het Egypte van het Moslimbroederschap gevoelig liggen en weleens heel anders geïnterpreteerd kunnen worden. Extremistische salafisten (20 procent van de Egyptische kiezers) zouden het orkest het spelen bijvoorbeeld weleens onmogelijk kunnen maken, aldus Moleres.

Moleres stuitte op het orkest in Kairo, toen hij na de Arabische Lente in Egypte was, zo valt te lezen in de begeleidende tekst bij zijn fotoserie ‘Sounds of Light and Hope’.

Bladmuziek in braille. Foto Fernando Moleres / NRC

Bladmuziek in braille. Foto Fernando Moleres / NRCBladmuziek in braille. Foto Fernando Moleres / NRC

Eerder viel Moleres in de prijzen met zijn project ‘Waiting for an opportunity’ over minderjarige gevangenen in de Pademba-gevangenis in Sierra Leone, zonder een eerlijk proces. De fotograaf volgde enkele gevangenen die een poging deden terug te keren in de maatschappij, waar ze vaak door de familie zijn verstoten.

Bekijk de docu die Moleres maakte over het orkest:

Sounds of hope and light from moleresfernando on Vimeo.