Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Deze tonijn is een miljoen waard

In Tokio vond vanochtend weer de traditionele tonijnveiling plaats. Ieder jaar wordt net na oud en nieuw door Japanse handelaren gestreden om wie met het hoogste bod de grootste tonijn van de veiling weet binnen te halen. Dit jaar ging de eer naar restauranteigenaar Kiyoshi Kimura, die 155 miljoen yen, oftewel 1,3 miljoen euro, neertelde voor een tonijn van 222 kilo. Daarmee vestigde Kimura een record: de opbrengst was drie keer zo hoog als vorig jaar, toen ook al een record werd gevestigd. Kimura gaf na afloop toe dat zijn bod wel "een beetje hoog" was geweest. De reusachtige tonijn werd direct naar een nabijgelegen restaurant van Kimura gebracht en daar geserveerd aan zijn gasten. Milieuorganisaties maken zich ondertussen zorgen om de grote hoeveelheden tonijn die in de zeeën rond Japan wordt gevangen. Japan neemt wereldwijd gezien de helft van de tonijnconsumptie voor zijn rekening. De milieuorganisaties waarschuwen voor overbevissing en zien zich in hun gelijk bevestigd door cijfers die een gestage afname van de tonijnpopulatie laten zien.
Handelaren maken gebaren met hun vingers tijdens de veiling.
AP / Shuji Kajiyama
Een groothandelaar inspecteert de kwaliteit van een tonijn.
Reuters / Toru Hanai
Potentiële kopers lopen langs de lange rijen met uitgestalde tonijnen.
AP / Shuji Kajiyama
Japan neemt de helft van de wereldwijde consumptie van tonijn voor zijn rekening.
Reuters / Toru Hanai
Werknemers van de veiling vervoeren een tonijn van 222 kilo.
Reuters / Toru Hanai
De winnaar van de veiling, Kiyoshi Kimura, die een groot aantal sushirestaurants in bezit heeft, snijdt trots de grote tonijn aan.
AP / Koji Sasahara
Een werknemer van de veiling poseert met het hoofd van de 222 kilo wegende tonijn.
AP / Koji Sasahara
Bij restaurant Sushi-Zanmai werd de tonijn direct aangesneden om vervolgens te worden veroberd.
Foto AFP / Yoshikazu Tsuno
Milieuactivisten maken zich zorgen om de grote hoeveelheid tonijn die uit de wereldzeeën wordt gevist voor consumptie.
AP / Koji Sasahara
Gasten genieten in restaurant Sushi-Zanmai van sushi van tonijn.
AFP / Yoshikazu Tsuno