Depardieu aan de lijn

De burgemeester van Estaimpuis, een kleine gemeente in de Waalse provincie Henegouwen, kan het natuurlijk nooit winnen van de Russische president Vladimir Poetin. Allebei willen ze graag Gérard Depardieu binnenhalen, de Franse acteur die vindt dat hij in zijn eigen land te veel belasting moet betalen.

Burgemeester Daniel Senesael, een Franstalige socialist, verkleedde zich in Asterix-stijl als de leider ‘Senesaelix’ en rende afgelopen week in een filmpje op Facebook door zijn gemeentehuis. Alles moest in gereedheid worden gebracht voor een belangrijke gast: Obelix, een filmrol van Depardieu. Door hem, denkt Senesael, kunnen binnenkort miljoenen Fransen Estaimpuis aanwijzen op de kaart. Want Depardieu heeft daar een huis gekocht.

Poetin bleef Poetin en ondertekende deze week een decreet waardoor Depardieu Russisch staatsburger kan worden.

Hoe moet het nu met de aanvraag van Depardieu om Belg te worden? De voorzitter van de Naturalisatiecommissie in het Belgische parlement zei dat dat verzoek nu anders bekeken wordt. „De Commissie zal zich erover buigen of het gepast is om hem de Belgische nationaliteit toe te kennen en of hij de juiste motivatie heeft. Zijn aanvraag kan minder dringend of belangrijk lijken. Nationaliteiten zijn niet iets wat men verzamelt.”

Het klonk bijna verongelijkt. Alsof niet alleen Daniel Senesael, maar de hele Belgische politiek de concurrentie voelde van Poetin.

Maar de Belgische premier Di Rupo, een socialist net als de burgemeester van Estaimpuis, zit niet te wachten op belastingvluchtelingen uit Frankrijk. President Hollande is een geestverwant en zijn eigen regering had ook een ‘rijkentaks’ – die weer is afgeschaft omdat de aangifte te ingewikkeld werd.

In de top honderd van rijkste mensen ter wereld, die persbureau Bloomberg afgelopen woensdag publiceerde, staat Bernard Arnault van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy op nummer 9. Hij is ook al zo’n Fransman die Belg wil worden. Nu staan er nog geen Belgen op de lijst.

Misschien pakken ze het verkeerd aan. De Standaard opende op donderdag met het bericht ‘Belgen sparen zich arm’. Vorig jaar trokken de grote banken in België ruim 11 miljard méér spaargeld aan dan het jaar daarvoor, al is de rente laag en verdwijnt de opbrengst bijna helemaal door de inflatie. En de Belgen geven steeds minder uit aan auto’s, kleren en vlees. Hoe komt de economie er dan weer bovenop?

In Estaimpuis profiteren de cafés alvast van de mogelijke komst van Depardieu. Journalisten uit de hele wereld komen langs voor de laatste roddels over de acteur. Die zou zich al hebben ingeschreven als lid van de duivenclub en een sportclub.

Depardieu had op 1 januari een telefoongesprek met Hollande. Maar wie had die eer ook? Burgemeester Senesael. Depardieu had hem pas nog gebeld, schrijft de krant Le Soir. Hij was zelfs al langs geweest met alle documenten die nodig zijn om je in België te vestigen. „Ik denk echt dat hij wil komen”, zegt Senesael in de krant. „Maar als het toch anders wordt, draait de aarde nog steeds rond en wordt deze gemeente bestuurd zoals altijd.”

    • Petra de Koning