Datingsites lokken met ‘ware liefde’ - maar schaden zij niet de monogamie?

Heeft de opkomst van internetdating onze kijk op relaties beïnvloed? Foto David Sauveur / Hollandse Hoogte

Datingwebsites lokken singles met de belofte van een langdurige relatie. In het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic geven de directeuren van deze sites echter toe dat internetdaten juist het hebben van wisselende contacten bevordert. Logisch, want juist daaraan verdienen zij hun geld.

Slechts één van de 39 bevraagde directeuren, de baas van datingwebsite Zoosk, stelt dat online daten nauwelijks effect heeft op de manier waarop gebruikers omgaan met relaties. De rest onderschrijft in directe of indirecte bewoordingen de stelling van schrijver Dan Slater, dat internetdating mensen minder monogaam en meer losbandig maakt.

Minder moeite en meer alternatieven

Slater meent dat de oorzaak ligt in het feit dat doorgaans drie zaken bepalen hoe sterk een relatie is: de tevredenheid met de staat van de relatie, de tijd en energie die partners hebben gestoken in het opbouwen van hun relatie, en de kwaliteit van de geboden alternatieven.

Twee van de drie worden beïnvloed door internetdating, schrijft Slater – de laatste twee. Via internet ontmoeten potentiële partners elkaar immers veel sneller. En ook duiken internetdaters naar verluidt eerder met elkaar het bed in, omdat er door het mailen en sms’en vooraf al enige intimiteit is ontstaan.

Doordat je op internet beter dan in de kroeg of supermarkt een beeld krijgt van wie er zoal single is, en van wie er potentieel belangstelling in je heeft, zou een internetdater bovendien sneller geneigd zijn een relatie die even niet goed loopt te beëindigen. Om daarna simpelweg in het uitgebreide online reservoir een nieuwe (kortstondige) partner te vinden.

Internetdating is duidelijk niet voor iedereen weggelegd:

Datingwebsites zijn hoogstens een hulpmiddel

Het klinkt plausibel. Maar toch komt de kritiek van The Atlantic-verslaggever Alexis C. Madrigal minstens zo overtuigend over. Hij schrijft dat internetdating feitelijk juist niets aan onze kijk op relaties heeft veranderd. Internet is weliswaar een relatief nieuwe plek om mensen te ontmoeten, maar toch wel degelijk vergelijkbaar met de kroeg, werkvloer of sportvereniging. Of zoals Alex Mehr, directeur van Zoosk, stelt:

“Online dating doet niets anders dan het wegnemen van een barrière bij het ontmoeten.”

Madrigal stelt dat datingwebsites ons gedrag niet beïnvloeden. Het is hoogstens zo dat wij datingswebsites zijn gaan inzetten voor al eerder ontwikkeld gedrag. Hij vergelijkt datingsites met Facebook. Als dat sociale netwerk een nieuwe tool ontwerpt die het makkelijker maakt foto’s te uploaden, is het niet de schuld van Facebook als wij dat met z’n allen ook daadwerkelijk gaan doen.

Wat Madrigal hiermee wil zeggen: het is waarschijnlijker dat datingwebsites ons helpen een levensstijl die al minder monogaam was te praktiseren, dan dat de websties die eventuele nieuwe levensstijl hebben veroorzaakt.

Bovendien haalt hij een recent artikel aan uit het wetenschappelijke tijdschrift American Sociological Review, waaruit blijkt dat internetdaters helemaal niet minder vaak een langdurige relatie hebben dan mensen die niet aan internetdating doen.

Meer internetdaters op leeftijd, dan ook meer monogamie

Volgens Madrigal is het simpelweg zo dat een casanova van twintig, die in de kroeg de ene verovering na de andere aan elkaar rijgt, waarschijnlijk ook op internet op zoek zal gaan naar losbandige avontuurtjes. En die zal hij daar ongetwijfeld vinden.

Een vijftiger of zestiger echter wil op liefdesgebied doorgaans wat minder risico nemen en is vaker op zoek naar een langdurige relatie, schreef Anne Dohmen anderhalve week geleden in NRC Handelsblad. Zij gebruiken online dating dus werkelijk waarvoor het (althans volgens de advertenties van de websites zelf) is bedoeld: het vinden van ware liefde.

En laten nu net die vijftigers en zestigers, door vergrijzing, toenemend internetgebruik en meer echtscheidingen op latere leeftijd, een steeds belangrijkere doelgroep voor datingwebsites vormen.

Lees het volledige artikel van Anne Dohmen, Gezocht: vlotte man met bakkebaarden, in de digitale editie van NRC Handelsblad.

Lees op de website van The Atlantic meer reacties op het artikel van Dan Slater.

    • Niels Posthumus