Dan kun je ook een film maken over Geleen

Als er voorgesteld wordt een film over bommen op Nijmegen te maken (Brieven, 29 december), kunnen evengoed de bommen op Geleen als onderwerp van een commerciële activiteit worden gemaakt. Interessant is dat – na Rotterdam door de Duitsers en Nijmegen door de Amerikanen – Geleen door de Engelsen in puin gegooid werd.

De gebeurtenissen vonden plaats in mei 1940 (Rotterdam), februari 1944 (Nijmegen) en oktober 1942 (Geleen). Maar dit terzijde.

Het is nog maar de grote vraag of dit soort commerciële films verhinderen dat de Jodenvervolging, de misdaden tijdens de ‘politionele acties’ in Nederlands-Indië en de bombardementen op Rotterdam, Nijmegen en Geleen onder het tapijt geveegd worden. Belanghebbenden hanteren dit emotionele argument te pas en te onpas. Zie de geschiedkundigen die vinden dat ze de ‘politionele acties’ weer onder de aandacht moeten brengen, uiteraard op kosten van de belastingbetaler – alsof we nog steeds niet weten dat er ‘vuile’ handen gemaakt worden in welke actie dan ook met militairen.

Dit betekent niet dat de gevolgen van bijvoorbeeld het bombardement in Geleen voor de betrokkenen geen enorm ingrijpende gebeurtenis was. De ramp van 5 oktober 1942 had 83 doden, 22 zwaargewonden, drieduizend daklozen en verdwenen wijken en straten tot gevolg.

Ton Halderit

Echt

En over Enschede, Goor, Nijverdal, Haaksbergen...

Peter Bosman vindt dat er een film gemaakt zou moeten worden over de bommen op Nijmegen. Zo’n film zou een wat wijder onderwerp kunnen hebben: ‘Late bommen op het Oosten van het land’.

Kort voor de bevrijding van Oost-Nederland, in maart 1945, vielen er Amerikaanse bommen op Enschede, Nijverdal, Goor en Haaksbergen. Bij elk van deze bombardementen vielen ongeveer zeventig doden. In Haaksbergen was mijn tweelingzus een van de slachtoffers.

Een overzicht van bijna alle bombardementen op Nederland staat in het boekje Luchtgevaar, door A. Korthals Altes.

F.W. Steutel

Eindhoven