Congres: 7,5 miljard euro noodhulp voor slachtoffers 'Sandy'

A couple walks their dogs past homes damaged by superstorm Sandy two months after the storm caused extensive damage in the Queens borough region of Belle Harbor, New York, December 28, 2012. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER ANIMALS) REUTERS

Het Congres heeft vrijdag ingestemd met noodhulp van 9,7 miljard dollar) bijna 7,5 miljard euro aan slachtoffers van de orkaan Sandy. Die teisterde in oktober de Amerikaanse oostkust, waaronder delen van New York. Zo is voorkomen dat het nationale verzekeringsfonds voor de uitkering aan gedupeerden van de overstromingen al komende week door zijn geld heen is.

Maar het door het Huis en de Senaat vrijgegeven bedrag is veel lager dan de omgerekend ruim 46 miljard euro waarmee de Senaat eind december al instemde. Door het aantreden van een vernieuwd Congres moet over het totale hulppakket opnieuw worden gestemd. Met name binnen het Huis bestaat nog veel weerstand onder Republikeinen die toch al gefrustreerd zijn over het compromis dat begin deze week met president Obama werd gesloten over de belastingen en het begrotingstekort. De Republikeinse leider in het Huis, Joh Boehner, stemde ermee in dat het resterende deel van hulppakket op 15 januari wordt behandeld.

Sandy heeft aan zeker 120 mensen het leven gekost. Volgens de autoriteiten hebben ongeveer 140.000 gedupeerden van overstromingen door Sandy claims ingediend, maar velen wachten nog op financiële hulp.

Dat de hulpverlening zo traag verloopt, leidde ook gisteren in het Huis en de Senaat tot verhitte woordenwisselingen. „Hoe durven jullie je hier te vertonen en de mensen voor te spiegelen dat alles in orde is”, beet de Democratische afgevaardigde Bill Pascrell uit New Jersey, een van de getroffen staten, Republikeinse sceptici toe. Ook de Republikeinse gouverneur van de staat, Chris Christie, toonde zich opnieuw zeer verbolgen over de houding van sommige partijgenoten. (AFP, AP, Reuters, BBC)