Chique buurt van Moskou

Het belastingparadijs heeft blijkbaar haast. Vladimir Poetin heeft ingespeeld op een beneveld grapje van zijn goede vriend Gerard Depardieu en de Franse acteur per presidentieel decreet het Russische staatsburgerschap aangeboden.

Depardieu heeft een maand geleden bekendgemaakt dat hij uit Frankrijk zou uitwijken naar België vanwege het belastingtarief van 75 procent, dat de Franse regering aan de hogere inkomens wil opleggen.

Het gekrakeel dat daarop volgde – zowel van aanhangers als van boze critici – heeft Depardieu alleen maar in zijn bedoelingen gesterkt, zelfs nu een Frans hooggerechtshof voorlopig een stokje voor de belastingverhoging heeft gestoken.

Depardieu moet de kans met beide handen aangrijpen om in een van de chique buurten van Moskou te gaan wonen, want dit lijkt een hemelse deal voor beide partijen.

Het Poetinregime haalt een pr-overwinning binnen door de Russen te laten zien dat hun land nog steeds aantrekkelijk is voor buitenlanders – en niet alleen, zoals in het verleden, voor in Groot-Brittannië geboren KGB-spionnen.

In de weken nadat Depardieu het grapje had gemaakt, hebben zowel Poetin als premier Dmitri Medvedev hun uiterste best gedaan om te laten zien dat ze de zaak serieus namen. Medvedev heeft zelfs beloofd dat Rusland zijn vlakke belastingtarief van 13 procent niet zou veranderen als Depardieu voor Moskou zou kiezen.

Depardieu, die zich ook laat voorstaan op zijn vriendschap met Fidel Castro, Hugo Chavez en de Tsjetsjeense autocraat Ramzam Kadirov, zou op zijn beurt niet alleen een belastingklimaat vinden dat nog milder is dan dat van België, maar ook een regime dat hem meer aanspreekt.

De acteur zou ook een bevolking aantreffen die minder moeite heeft met het exuberante gedrag waarmee hij de laatste tijd de krantenkoppen heeft gehaald. Bovendien heeft zijn aardse kijk op het leven de filmster dichter in de buurt gebracht van de Russische oligarchen dan van de verfijnde intellectuelen van de linkeroever van de Seine in Parijs, die hem dertig jaar geleden nog aanbaden.

Tenslotte kan niet worden ontkend dat de toekomst van Depardieu bij de opkomende markten ligt, nu zijn thuispubliek is verschrompeld.

Dit zijn allemaal redenen waarom hij op het aanbod zou moeten ingaan – voordat de wispelturige Vladimir van gedachten verandert.

BreakingViews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • Pierre Briançon