‘Chavez kan afleggen eed uitstellen en president blijven’

Hugo Chávez kan gewoon president van Venezuela blijven als hij komende donderdag door zijn ziekte niet kan worden geïnaugureerd. Dat heeft zijn vicepresident Nicolas Maduro gisteravond gezegd. De oppositie is kritisch over de gang van zaken.

Een muurschildering van president Chavez in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Foto AP / Ariana Cubillos

Hugo Chavez kan gewoon president van Venezuela blijven als hij komende donderdag door zijn ziekte niet kan worden geïnaugureerd. Dat heeft zijn vicepresident Nicolas Maduro gisteravond gezegd. De oppositie is kritisch over de gang van zaken.

Chavez werd in oktober herkozen als president van Venezuela en zou officieel op 10 januari moeten worden ingezworen voor zijn derde termijn. Maar de president moest begin december opnieuw naar Cuba worden gevlogen voor een operatie tegen kanker. Daarvan is hij al weken herstellende. Zijn situatie zou nog altijd precair zijn.

Dat Chavez mogelijk te ziek is om aanstaande donderdag te worden beëdigd, is volgens zijn vicepresident Maduro geen probleem. Die zei gisteravond in een televisieinterview dat Chavez de eed ook op een later moment voor het Hooggerechtshof kan afleggen. Die uitspraak wordt door analisten gezien als een sterk signaal dat de regering van Venezuela het plan heeft de inauguratie van de president uit te stellen.

Oppositie kritisch over gang van zaken

De Venezolaanse oppositie is niet blij met de gang van zaken. Oppositieleiders hebben zich beklaagd over een gebrek aan informatie over de toestand van Chavez en vinden dat de voorzitter van het parlement, die vandaag wordt gekozen, interim-presidenet zou moeten worden als Chavez donderdag niet kan worden ingezworen. Maduro verwierp die suggestie vannacht als strijdig met de grondwet.

Als Chavez overlijdt of niet in staat is zijn taken uit te voeren moeten er volgens de Venezolaanse grondwet binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden. Voordat Chavez 11 december werd geopereerd, erkende hij dat er risico’s aan de operatie kleefden en riep hij de bevolking op Maduro als zijn opvolger te kiezen, mocht hij niet herstellen.

    • Pim van den Dool