Bisschopsambt in Church of England open voor homo's

Homoseksuele priesters in de Church of England mogen voortaan bisschop worden. Dat hebben de bisschoppen naar nu blijkt vorige maand besloten. Voorwaarde is wel dat de bisschop celibatair leeft of, zoals het geformuleerd staat in de officiële verklaring: „leven in overeenstemming met de leer van de kerk”.

In de anglicaanse kerk, waartoe de Church of England behoort, is homoseksualiteit omstreden. Het besluit van de Engelse bisschoppen kan daarom tot een ernstige confrontatie leiden met conservatieve anglicanen, vooral in Afrika en Azië, maar ook in Engeland zelf.

In 2003 maakten conservatieve anglicanen het onmogelijk voor Jeffrey John, de deken van St. Albans, om bisschop van Reading te worden, omdat hij openlijk homoseksueel was. Twee jaar geleden werd hem het ambt opnieuw geweigerd.

In 2005 erkende de Church of England het recht van priesters op een geregistreerd partnerschap met een man (dat het jaar daarvoor door de Britse regering was ingevoerd), mits zij zich onthielden van seks. Die regel geldt voortaan ook voor het bisschopsambt.

Kerkhistorici sluiten niet uit dat de verdeeldheid over homoseksualiteit uiteindelijk zal leiden tot een schisma onder de ongeveer 80 miljoen anglicanen. Het onderwerp duikt regelmatig op, sinds de openlijk homoseksuele Gene Robinson in 2003 bisschop van New Hampshire werd in de episcopale kerk in de VS. Robinson, die vandaag met pensioen gaat, is intussen getrouwd met een man en heeft zijn huwelijk in de VS kerkelijk laten inzegenen.