Binnenkijken

Voor de rubriek Binnenkijken fotografeert Thijs Wolzak het huis van kunstverzamelaar Frans Oomen.

frans oomen

Huis De drie etages tellende bovenwoning van kunstverzamelaar Frans Oomen. Ze staan propvol met kunst, en dat is een understatement. Oomen heeft op 125 vierkante meter zo’n 2.500 kunstwerken verzameld. Tot in het toilet en de badkamer hangen zeefdrukken, litho’s, etsen en beelden van internationaal vermaarde kunstenaars. Oomen: „Een huis zonder kunst is een huis zonder ziel. Ik verzamel kunst-in-oplage. Dat is een manier om voor een schappelijke prijs prachtige beelden van belangrijke kunstenaars te verwerven.”

Leven met kunst Dertien jaar geleden begon Oomen een webwinkel met kunst-in-oplage, Mo-Artgallery. Inmiddels, zegt hij, zou hij daar „dik van kunnen leven”. Toch heeft hij zijn baan als leerkracht beeldende vorming op de PABO in Haarlem nooit opgegeven. „Ik heb plezier in les geven. En met de winst van mijn webwinkel kan ik mijn verzamelwoede financieren.”

Langzamerhand groeit Oomen wel zijn huis uit. Aan Museum De Pont in Tilburg heeft hij daarom zeventig werken in consignatie gegeven en met andere musea praat hij over bruiklenen. Een logische stap, vindt Oomen: „Kunst moet gezien worden.”

Van Ikea Een bureau plus stoel voor zijn dochter Marieke.

Bij brand meenemen „Het portret dat fotograaf Paul Blanca van Marieke maakte heeft grote emotionele waarde voor me. En als ik daarna nog iets kan redden: mijn Robert Ryman, een grote prent in zestien lagen wit. Dat is een werk waar ik veel rust uit put.”

Zie ook www.mo-artgallery.com

    • Thijs Wolzak