Auto van de week

De Skoda Rapid heeft volgens Bas van Putten een hilarisch lage prijs.

Tegelijk met de opgetuigde Octavia komt Skoda met een veel goedkopere middenklasser die sprekend lijkt op een Octavia. Maar hij heet Rapid en de kans bestaat dat hij een prijzenoorlog in zijn klasse uitlokt.

Welke klasse? Een auto op het onderstel van de Skoda Fabia valt formeel in het B-segment voor de grotere kleintjes. Laadvolumes en beenruimte achterin zijn daarentegen van Octavia-dimensies: fors. De prijzen? Hilarisch. Het introductiemodel Active Go! is te koop voor 14.190 euro, voor 1.200 meer is er een Active Comfort met airconditioning. De Rapid kan zo goedkoop zijn omdat Skoda pas op de plaats maakt met bescheiden motoren en een relatief sobere uitrusting.

Renault-dochter Dacia stuntte al eerder met Easyjet-prijzen. Toyota, Citroën en Peugeot brachten een gezamenlijke mini in drie smaken. Nieuw is dat een A-merk onder eigen naam consumindert in het hogere segment.

Waarom? Ik gok dat Skoda in het holst van de crisis op twee paarden wedt. De gelikte Octavia anticipeert op marktherstel, de Rapid is plan B, voor als het doemscenario uitkomt en Skoda geen Octavia meer afzet.

Meer fabrikanten zullen volgen. Een grote prijscorrectie is onvermijdelijk. Auto’s zijn veel te duur.

    • Bas van Putten