Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

‘Armstrong overweegt dopinggebruik toe te geven’

Armstrong overweegt volgens mensen uit zijn omgeving serieus het gebruik van doping tijdens zijn carrière toe te geven. Foto Reuters / Eric Gaillard

Lance Armstrong overweegt volgens The New York Times het gebruik van doping tijdens zijn wielercarrière toe te geven. Dat zou Armstrong tegenover bekenden en anti-dopingfunctionarissen hebben verklaard, meldt de krant op basis van meerdere anonieme bronnen.

Armstrong zou het gebruik van prestatiebevorderende middelen en bloedtransfusies willen bekennen omdat hij op die manier zijn sportieve carrière zou kunnen hervatten, aldus de bronnen. De oud-renner zou daarover zelfs al een gesprek hebben gevoerd met Travis Tygart, de hoogste baas van het Amerikaanse antidopingagentschap Usdada, dat vorig jaar een vernietigend rapport over het dopingverleden van Armstrong publiceerde.

Advocaat ontkent contact tussen Armstrong en Usada

De advocaat van Armstrong, Tim Herman, wilde tegenover The New York Times niet op de geruchten ingaan en zegt dat Armstrong prima zelf in staat is op dit soort berichten te reageren. “Als Lance iets te zeggen heeft, zal daar geen geheim van worden gemaakt”, voegde Herman toe in een reactie tegenover persbureau AP. Hij ontkent dat Armstrong een gesprek heeft gehad met Tygart.

Armstrong zou onder hevige druk staan om dopinggebruik toe te geven, bijvoorbeeld van donateurs van zijn stichting Livestrong, die niet willen dat de strijd tegen kanker te lijden heeft onder de negatieve publiciteit rond Armstrong. Een aantal juridische kwesties zou Armstrong echter nog doen twijfelen over het bekennen van zijn dopinggebruik.

Usada publiceerde in oktober vorig jaar een rapport waaruit blijkt dat Armstrong, wiens zeven eindzeges in de Tour de France hem werden afgenomen, sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies, gebruikte. Volgens Usada stond Armstrong het hoofd van het succesvolste dopingprogramma uit de geschiedenis van de sport.