Afgeserveerde bankdirecteur schept op

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

None

De eer voor de eerste publicatie van jaarresultaten in 2013 komt toe aan Sligro. De levensmiddelengroep uit Veghel maakte woensdag 2 januari, de eerste handelsdag van de beurs dit jaar, de verkoopcijfers over 2012 bekend. De omzet van de groothandel (Sligro) annex supermarkten (Emté) is licht toegenomen: met 47 miljoen tot ruim 2,7 miljard euro.

Goed nieuws, zou je zeggen, in een jaar dat het consumentenvertrouwen in Nederland een knauw kreeg – ook waar het ging om sinterklaas- en kerstuitgaven.

Steun kreeg het Noord-Brabantse bedrijf uit onverwachte maar nabije hoek. Eén van Sligro’s commissarissen beleeft roerige tijden maar wist tussen de (crisis)vergaderingen door inspiratie te vinden voor het aanwakkeren van kerstboodschappen.

Zijn naam: Ronald Latenstein van Voorst. Zijn functie: bestuursvoorzitter van SNS Reaal, het bank- en verzekeringsconcern dat al weken verwikkeld is in een overlevingsstrijd. Kan de financiële instelling die zich vertilde aan vastgoedfinancieringen verder zonder nieuwe staatssteun? Of moeten de drie andere grootbanken te hulp schieten? Toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën broeden naar verluidt koortsachtig op werkbare reddingsscenario’s.

Als hart onder de riem in deze bange dagen stuurde topman Latenstein een opbeurende digitale eindejaarsgroet aan de 7.000 medewerkers. Behalve de allerbeste wensen voor 2013 had hij een zelf bedacht recept in de aanbieding voor een aanlokkelijk kerstdiner: zeebaars uit de oven.

De ooit tot kok geschoolde Latenstein hield het bij het hoofdgerecht; voor-, na- en bijgerechten liet hij achterwege. Maar iedereen weet wat goed smaakt bij zeebaars: puree!

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen