Advocaat van Ernst J. S. wil niet reageren op ontstane ophef

De Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. De omstreden neuroloog Ernst J. S. werkt bij het Duitse ziekenhuis. Foto ANP / Thomas Niedermüller

De advocaat van de omstreden oud-neuroloog Ernst J. S. wil niet reageren op het bericht dat zijn cliënt nog werkzaam is als neuroloog in een ziekenhuis in Duitsland. Dat schrijft hij in een mail aan de NOS.

“Wat ik in deze zaak heb op te merken, zal in de zittingszaal geschieden en niet in de media”, aldus advocaat Frank van Gaal.

Gisteren werd bekend dat J. S. nog als neuroloog werkzaam is in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn. Daar bevestigden medewerkers dat er een neuroloog onder de naam Ernst J. werkt. Ook herkenden zij foto’s van de omstreden neuroloog.

‘Nieuw hoofdstuk in toch al dramatisch verhaal’

De Nederlandse Vereniging voor Neurologie zei vanochtend tegen de NOS “zeer onaangenaam verrast” te zijn door het nieuwe hoofdstuk in het verhaal rond J.S. “Er wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een toch al dramatisch verhaal en het kan alleen maar erger worden”, aldus voorzitter Bernard Uitdehaag.

Tegen J. S. loopt een strafproces omdat hij als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Justitie verdenkt J. S. van 21 strafbare feiten. De rechtszaak is afgelopen november begonnen en wordt in april vervolgd.

Onduidelijk hoe lang J.S. al in Heilbronn werkt

Voor zover bekend is het de vierde Duitse kliniek waar de ex-neuroloog emplooi heeft gevonden sinds zijn vertrek, eind 2003, uit Medisch Spectrum Twente in Enschede. J.S. ging in 2006 aan het werk in een kliniek in Bad Fredeburg. Daar is hij na acht maanden ontslagen. De kliniek in Bad Laasphe waar hij in 2007 aan de slag ging, moest hij in 2009 verlaten toen Nederlandse journalisten hem hadden opgespoord en de directie hoorde over zijn verleden. In 2010 is hij in een kliniek in Nienburg getraceerd. Hoe lang hij nu als arts in Heilbronn werkt, is niet bekend.

Letselschadespecialist Yme Drost, die de belangen van tweehonderd slachtoffers behartigt, vindt dat het Openbaar Ministerie moet heroverwegen om J.S. vast te zetten. Maar het OM ziet daar nog steeds geen reden toe. Als hij in Duitsland strafbare feiten begaat, moet dat door justitie in Duitsland worden onderzocht, zegt een woordvoerder vandaag in NRC Handelsblad:

“Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers om te controleren wie ze in dienst nemen. Daar gaat justitie niet over.”

    • Pim van den Dool