‘Aantal wanbetalingen in bedrijfsleven fors toegenomen’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal wanbetalingen in het bedrijfsleven is het afgelopen jaar met twintig procent gestegen. Dat meldt het AD vanochtend. Vooral in het midden- en kleinbedrijf hebben ondernemers in toenemende mate moeite elkaar te betalen.

De Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) noemt de cijfers over het aantal wanbetalingen tegenover de NOS “alarmerend”. Voorzitter Jos Creemers spreekt van een “domino-effect”:

“Als het ene bedrijf zijn rekeningen niet meer kan betalen, dan komt het andere bedrijf daardoor ook in de problemen. Aan de andere kant krijgen bedrijven steeds lastiger geld van de bank, waardoor ze in de knel komen.”

Het bedrag aan openstaande rekeningen bedraagt op dit moment 1,2 miljard euro. De NVI geeft bedrijven als tip opdrachten vroegtijdig uit te besteden aan een gecertificeerd bureau. Daardoor zou de kans op het betalen van rekeningen toenemen, hoewel de incassobureaus zelf aangeven ook moeite te hebben met succesvol incasseren.

Aantal faillissementen steeg vorig jaar even snel

Het aantal faillissementen is het afgelopen jaar ook met twintig procent gestegen. De NVI zegt dat er geen “aanwijsbaar verband” tussen beide zaken bestaat, “maar opvallend is het wel”, aldus Cremers.

De NVI, waarbij zeventig procent van de incassobranche is aangesloten, roept het ministerie van Economische Zaken op maatregelen te nemen tegen de stijging van het aantal wanbetalingen.

    • Pim van den Dool