Crisisjasje voor 749 euro

In Salon Heleen Hulsmann hangt designerkleding die vaak maar één keer is gedragen.

Wat

Als er één sector in de mode prima gedijt in de crisis, dan is het wel de handel in tweedehands designerkleding . De afgelopen drie jaar werden er alleen in Amsterdam al vier nieuwe boetieks geopend, en dat terwijl de teller voor de crisis op één stond. De twee jaar geleden geopende Salon Heleen Hulsmann in Oud-Zuid is de chicste van die vier. De salon is dagelijks, maar alleen op afspraak te bezoeken. „Ik vind dat dit soort kleding aandacht vereist”, verklaart Hulsmann, die jarenlang in de reclame werkte. De gemiddelde klant blijft dan ook zo’n 1,5 tot 2 uur en er zijn nooit meer dan twee of drie klanten tegelijk aanwezig.

Wat hebben ze

Tweedehands kleding die er niet bijster tweedehands uitziet: elk item is gestoomd en waar nodig gerepareerd. Een groot deel van de kleding is maar een enkele keer gedragen. „Veel van mijn inbrengers zijn vrouwen die zó veel in de belangstelling staan, dat ze hun kleding maar een paar keer kunnen dragen”, zegt Hulsmann. Ze wijst op een goudkleurige paillettenjurk van Rachel Zoe (195 euro). „Die is twee weken geleden voor het dubbele bedrag gekocht in de P.C. Hooftstraat en één keer gedragen naar een mode-evenement in Hong Kong.”

Antieke Chanel-pakjes vind je hier niet, moderne mode van hooguit een paar seizoenen oud juist wel. Hulsmann zegt een voorkeur te hebben voor „funky labels” als 3.1 Phillip Lim, Proenza Schouler en Stella McCartney.

Spotgoedkoop is ze niet. De prijzen beginnen bij zo’n 45 euro voor een eenvoudig T-shirtje van Acne of de tweede lijn van Alexander Wang. Voor een kort wollen jasje van Azzedine Alaïa vraagt ze 749 euro.

Hoe ziet het eruit

Het appartement op de eerste verdieping van een blok woonhuizen is van het soort dat je vooral op interieurblogs tegenkomt: houten visgraatvloer, hagelwitte muren en hoge plafonds, minimalistisch weggewerkte kastruimte en smaakvolle retromeubels. En dan ook nog eens met uitzicht op het Concertgebouw.

Hoe word je geholpen

Ik bel op maandagmiddag en kan dezelfde dag nog terecht. Bij aankomst schenkt Hulsmann – blond, hooggehakt en energiek – thee, waarna ze me ongestoord de rekken laat uitkammen. Intussen helpt ze een dame uit de buurt die kleding komt inbrengen, waaronder „een Tom Ford-rok van 2000 euro, nooit gedragen”.

Hulsmann geeft verrassend kritisch en eerlijk advies wanneer ik in de reusachtige paskamer – vermoedelijk ooit een slaapkamer – een stuk of acht kledingstukken aanpas. Als ik bij een zijden blouse (Dries van Noten, 139 euro) enthousiast verzucht dat dit ’m gaat worden, wijst zij me erop dat de mouwen toch echt te kort zijn. Uiteindelijk ga ik met een rok van Céline uit 2010 (190 euro) naar huis. Eenmaal buiten zie ik op mijn horloge dat ik maar liefst anderhalf uur binnen ben geweest.

Voor wie

Voor elke vrouw die graag designermode van hoge kwaliteit draagt, maar liever niet de volle mep betaalt.

Salon Heleen Hulsmann, de Lairessestraat 13b, Amsterdam. Een afspraak maken kan via 06-50640994 of heleenhulsmann@mac.com

    • Nathalie Wouters