Zwangere Kim verlaagt de marktwaarde van Kanye

FILE - In this Oct. 4, 2012 file photo, Television personality Kim Kardashian poses for photographers at the red carpet during the 40th anniversary of Cosmopolitan magazine in Spanish in Mexico City. On Saturday, Dec. 1, 2012 just hours after reality TV star Kim Kardashian gushed about her impressions of Bahrain, riot police fired tear gas to disperse more than 50 hardline Islamic protesters denouncing her presence in the Gulf kingdom. The clashes took place just before Kardashian opened the Bahrain branch of her Millions of Milkshakes shop. (AP Photo/Marco Ugarte, File) AP

Wat is er gebeurd?

Met een „Can you make some noise for my baby mama?” maakte rapper Kanye West zondagavond op het podium in Atlantic City wereldkundig dat zijn vriendin, realityster Kim Kardashian, zwanger is van hun eerste kind. Het publiek reageerde enthousiast op het blijde nieuws, de rest van de wereld lijkt zijn twijfels te hebben.

Waarom vallen mensen hierover?

Op het eerste gezicht lijkt het raar. Kardashian werd door tijdschrift People verkozen tot een van de mooiste vrouwen wereldwijd en ze is de op één na best betaalde televisiester van Amerika. De dochter van wijlen Robert Kardashian, advocaat van O.J. Simpson, verdiende vorig jaar miljoenen met Keeping Up with the Kardashians, de realityserie over haar familie, en met een eigen parfum- en kledinglijn. Deze week kreeg ze nog 300.000 dollar uitbetaald, enkel door te verschijnen op een nieuwjaarsfeestje. Ook verdiende ze miljoenen met de televisieregistratie van haar huwelijk met basketballer Kris Humphries in 2010, van wie ze 72 dagen later alweer de scheiding aanvroeg. Maar zo populair als ze is, zozeer wordt ze ook gehaat. Critici zien in Kardashian een vrouw die geen echt talent lijkt te hebben, behalve beroemd zijn – alles wat er mis is met de huidige celebritycultuur. Dat ze nu een kind krijgt met West, die ondanks zijn enorme ego toch wordt gezien als een van de grote muzikanten van nu, zien veel mensen als een devaluatie van zijn merk.

West had beter kunnen krijgen?

Als je Kardashian vergelijkt met zestienvoudig Grammy-winnares Beyoncé, de vrouw van vriend en collega Jay-Z, dan zeker. Al blijft West ook de man die in 2004 woedend de zaal verliet toen hij niet tot beste nieuwe artiest bij de American Music Awards werd gekroond, én de idioot die in 2009 zangeres Taylor Swift onderbrak tijdens haar ontvangstspeech op het podium van de MTV Awards, omdat hij vond dat Beyoncé de prijs voor Best Female Video verdiende. Toch lijken fans hem zijn divagedrag makkelijker te vergeven dan zijn relatie met Kardashian. De kaartverkoop van zijn laatste concert ging minder hard dan normaal en bij een benefietoptreden voor de slachtoffers van orkaan Sandy liep een gedeelte van het publiek weg. The Huffington Post, die spreekt van de ‘Kardashian Curse’, liet een analist van onderzoeksbureau Nielsen deze week uitrekenen wat voor effect Kardashian op eerdere exen had. Volgens zijn statistieken waren de mannen allemaal beroemder dankzij de relatie, maar ook aanzienlijk minder populair.

Is er ook nog goed nieuws?

Jazeker. Behalve dat de aanstaande ouders zelf zeggen dolgelukkig te zijn, verkoopt de sekstape die Kardashians doorbraak betekende beter dan ooit. Ook zorgt het nieuws voor veel onlinevermaak. Een van de populairste raadspelletjes naast ‘hoeveel geld gaat Kardashian krijgen voor het vastleggen van de geboorte van het kind?’ is: hoe gaan ‘Kimye’ hun kind noemen? Suggesties gaan van Kanye² (voor een jongen) en Kanyé (voor een meisje) tot Louis Vuitton en E! (de tv-zender die de Kardashian-show in Amerika grootmaakte).

    • Anke Meijer