Zacht, zeer kalm

In Lapland mag het volop winter zijn, in het overgrote deel van Europa heersen zeer milde omstandigheden. Ook in Nederland liggen de temperaturen ver boven normaal, met middagwaarden van 9 of 10 graden en met nachtelijke temperaturen die in de verste verten niet aan vorst doen denken.

De nattigheid van de afgelopen weken is echter doorbroken en onder de vleugels van een hogedrukgebied zullen we voorlopig weinig meer dan wat gemiezer ontvangen.

Ook deze vrijdagavond en -nacht zal het hooguit licht motregenen. Bij een wegvallende wind daalt de temperatuur naar 6 tot 8 graden.

Morgen, zaterdag, houdt het kalme weer stand. Terwijl in de Oostenrijkse Alpen gestage sneeuwval tot een dik pak leidt, is het bij ons ’s middags een graad of 9 en bewolkt. Ook kan het wat nevelig zijn, met plaatselijk verdichting tot mist. Opvallend is dat nu al een aantal dagen achtereen de barometerstand hoog is en veelal een zonnetje aanwijst. Het pakket bewolking boven ons is echter meestentijds te dik voor de echte zon om erdoorheen te breken.

Zondag en maandag brengen weinig nieuws. Nu en dan valt wat motregen en soms loopt het zicht sterk terug. De eerste neerslag van betekenis lijkt ergens dinsdag of woensdag te arriveren. Tegen het volgende weekeinde lijken de temperaturen wat te dalen.