Wat is een groentesoep zonder ballen?

Elk jaar weer beleeft de vaderlandse keuken in januari hoogtijdagen. De hedonistische eetfestijnen van de voorafgaande feestmaand wekken het verlangen op naar eenvoudige kost. Niet zelden wordt daarbij oma aangeroepen. We willen grootmoeders groentesoep, gebakken aardappeltjes of gehaktballen, zelfgemaakt met liefde en geduld. Althans met de suggestie daarvan, want oma’s kookkunst mag best kant-en-klaar uit

Elk jaar weer beleeft de vaderlandse keuken in januari hoogtijdagen. De hedonistische eetfestijnen van de voorafgaande feestmaand wekken het verlangen op naar eenvoudige kost. Niet zelden wordt daarbij oma aangeroepen. We willen grootmoeders groentesoep, gebakken aardappeltjes of gehaktballen, zelfgemaakt met liefde en geduld. Althans met de suggestie daarvan, want oma’s kookkunst mag best kant-en-klaar uit de supermarkt komen. Misschien is dat maar goed ook. Er zijn inmiddels generaties oma’s wier soepbereiding beperkt is gebleven tot het opentrekken van een blik. Het overvloedige assortiment soepen afgezet tegen het minimale aanbod aan schenkels en soepvlees in de supermarkt doet vermoeden dat zelf soep maken een marginale culinaire activiteit is.

Opdat het geen vergeten activiteit wordt: breng in een soeppan 1,5 liter water langzaam aan de kook met de schenkel en 1 theelepel zout. Schuim af. Giet er 1 dl koud water bij. Laat het weer aan kook komen en schuim opnieuw af. Doe er nog een keer 1 dl water bij, laat weer aan de kook komen en schuim wederom af. Voeg het kruidentuiltje van laurierblad, peterselie en tijm toe, net als de gekneusde peperkorrels, de foelie en de geschilde, gehalveerde ui bestoken met twee kruidnagels. Laat de bouillon 3 uur trekken met het deksel op de pan. Houd tegen de kook aan. Doe er de grof gesneden wortel en prei bij en laat de bouillon nog een uur trekken.

Haal de schenkel uit de pan. Kijk wat er van het vlees nog te gebruiken is en snijd dat in blokjes.

Giet de bouillon door een zeef bekleed met een nat gemaakte theedoek in een andere pan. De meegetrokken groenten worden bedankt voor hun diensten. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf.

Maak het gehakt aan met melk, paneermeel, peper, zout en nootmuskaat. Rol er kleine balletjes van. Kook de balletjes op een laag vuur gaar in licht gezouten water. Maak de soepgroenten schoon en snijd ze in prettige stukken.

Verwarm de bouillon. Voeg de vermicelli en de schoongemaakte groenten toe. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken. Proef of er nog wat peper en zout nodig is. Voeg de balletjes en de blokjes vlees toe. Warm de soep goed door en bestrooi hem vlak voor het serveren met fijngehakte peterselie. Als oma er geen tijd voor heeft: misschien is het iets voor papadag.

Groentesoep

Voor de bouillon:

500 g runderschenkel

3 stukjes foelie, 4 zwarte peperkorrels en 1 theelepel zout

1 ui bestoken met 2 kruidnagels

1 kruidentuiltje van 2 laurierblaadjes, 3 takjes peterselie en 2 takjes tijm

100 g prei

100 g wortel

Voor de vulling:

400 g groenten (bijvoorbeeld bleekselderij, wortel en prei)

50 g vermicelli

2 el fijngehakte peterselie

Voor de gehaktballetjes:

200 g rundergehakt

2 el paneermeel

1 scheut melk

peper, zout, nootmuskaat

    • Joep Habets