Veroordeelde leidinggevenden Chemie-Pack gaan in beroep

Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing doen in januari 2011 onderzoek op het terrein van Chemie-Pack. Foto ANP / Valerie Kuypers

De drie veroordeelde leidinggevenden van Chemie-Pack gaan in hoger beroep, meldt NOS. Vorige maand werden ze door de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen en zes maanden voorwaardelijk voor hun rol bij de brand in het chemiebedrijf.

Het bedrijf kreeg een geldboete van vier ton. Algemeen directeur Gerard S. en veiligheidsmanager Hans de K. kregen een taakstraf van 240 uur. Productieleider Ralph O. een taakstraf van 180 uur. Ook kregen ze een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Tegen het drietal waren straffen tot vier jaar cel geëist.

Het OM kondigde na de uitspraak al aan in hoger beroep te gaan, het vond de straffen te licht.

De rechter stelde in december dat de drie grote risico’s hadden genomen door te werken met vergunningen die niet in orde waren. Het bedrijf werd volgens de rechter “onoordeelkundig geleid” en de leiding was te onvoorzichtig. Daardoor kon de brand ontstaan. De leidinggevenden zijn het daar principieel niet mee eens.

Bij de grote brand in januari 2011 op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht. De totale kosten van de gevolgen van de brand worden geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd in augustus vorig jaar failliet verklaard.

    • Anouk van Kampen