Unicef luidt noodklok over ronselen kindsoldaten in conflict CAR

Mensen ontvluchten Damara, de laatste strategisch gelegen stad tussen de Seleka en de regeringsgezinde milties. Foto AFP / Sia Kambou

De strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek lijkt een steeds grimmiger karakter te krijgen. Volgens Unicef ronselen zowel de rebellen die president François Bozizé willen verdrijven als regeringsgezinde milities steeds vaker kindsoldaten.

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties ontving naar eigen zeggen “geloofwaardige berichten” die deze beweringen zouden rechtvaardigen. Voordat rebellenverbond Seleka in de Centraal-Afrikaanse Republiek onlangs een succesvolle veldtocht inzette telde het land al 2.500 kindsoldaten, schat Unicef. Dit aantal stijgt sinds de opmars van de opstandelingen snel. Vooral kinderen die hun familie zijn kwijtgeraakt lopen gevaar, waarschuwt de Unicef-vertegenwoordiger ter plaatse.

De organisatie roept in een verklaring alle strijdende partijen met klem op onmiddellijk te stoppen met het rekruteren van jongens en meisjes onder de achttien jaar. Daarnaast wordt ook gewaarschuwd voor andere schendingen van kinderrechten door onder meer seksueel geweld, ontvoering, verminking en moord.

Gisteren ontsloeg Bozizé zijn minister van Defensie en de stafchef van zijn leger. Onder hun leiding wisten de rebellen de afgelopen weken zeker tien steden in de CAR te veroveren. Vorig weekend liet de president weten de macht in het land te willen delen met de rebellen, maar die willen Bozizé volledig van het toneel zien verdwijnen.

    • Jules Seegers