Uitgelicht

Film

The Messenger (Oren Moverman, 2009, VS) . ‘Aanzeggers’ heten ze hier en in goed Amerikaans legerjargon: casualty notification officers, militairen gespecialiseerd in het brengen van slecht nieuws. In The Messenger spelen Woody Harrelson en Ben Foster de militairen die dag na dag worden opgeroepen om naar ouders en achterblijvers te rijden. Debuterend regisseur Moverman is zelf veteraan. Zijn ervaringen lagen ten grondslag aan de filosofische onderlaag van de film, die gaat om het absurdisme van overleven. Ned. 3, 20.25-22.10u.

Alive (Frank Marshall, 1993, VS). De gruwelijke historie van de rugbyspelers die zich, nadat hun vliegtuig in 1972 in het Andesgebergte was neergestort, in leven hielden met de bevroren lijken van hun medepassagiers, stond model voor deze rampenfilm vol potsierlijk pathos. Met onder anderen John Malkovich en Ethan Hawke. Eén, 23.15-01.20u.

Informatief

Unter nordfinnischem Firmament. Documentaire over de natuur en het leven van Kuusamo, een hoogvlakte in het noordoosten van Finland, net onder de poolcirkel. Met bijzondere aandacht voor de invloed van het noorderlicht en de vele uren schemering. Arte, 19.30-20.15u.

Voor ik het vergeet. Wouter Deprez op bezoek bij de dementieafdeling van een woon-zorgcentrum. Hij praat met mensen die er werken en verblijven om een beeld te krijgen van de problemen waar patiënten en personeel mee te maken krijgen. Canvas, 23.00-23.20u.

5 jaar later. Jeroen Pauw in gesprek met Bram Moszkowicz over heden, verleden en toekomst. Het is hun eerste gesprek in deze sinds 2008 uitgezonden serie.Ned.1, 23.10-00.05u.

Amusement

Poirot: Three Act Tragedy. Hercule Poirot (David Suchet) bezoekt een feestje waar de lokale dominee na het drinken van een cocktail dood neervalt. Omdat er geen gif in het glas wordt aangetroffen, lijkt moord uitgesloten. Tot later nog iemand overlijdt. Eén, 20.40-22.10u.

Ticket gagnant. Televisiekomedie van Julian Weill uit 2009. Op een dag wint de veertigjarige, nog bij zijn moeder (Hélène Vincent) thuis wonende vrijgezel Benoît Vautrin (Lionel Abelanski) een miljoen euro. Het wordt hem er, als bewoner van een arme wijk, door zijn buurtgenoten niet makkelijker op gemaakt om ervan te genieten. Arte, 22.15-23.40u.

Radio

JazzLive: Trio Dolce Vita. Opname van de ZomerJazzFietsTour 2011 in de Kloosterkerk in Aduard. Claudio Puntin (klarinetten), Jörg Brinkmann (cello) en Johannes Fink (bas) spelen muziek van de vooral als filmcomponist bekende Italiaan Nino Rota. Radio 6, 23.02-01.00u.