‘Treinbrand kwam door kortsluiting’ - verdachten eisen excuses

De brand eergisteren in een intercity tussen Utrecht en Amsterdam ontstond hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting.
De brand eergisteren in een intercity tussen Utrecht en Amsterdam ontstond hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting. Foto ANP / Peter Bakker

De brand eergisteren in een intercity tussen Utrecht en Amsterdam ontstond hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting. Dat zeggen ingewijden bij NS en Prorail vanochtend in De Telegraaf. Een woordvoerder van de NS wil in een reactie niets zeggen omdat het officiële onderzoek nog niet is afgerond.

In eerste instantie werd gedacht dat het vuur was ontstaan door brandstichting of het afsteken van vuurwerk. Drie passagiers van 22 en 23 jaar uit Nieuwegein werden na de brand aangehouden, maar gisteren liet de politie weten dat zij niet langer verdacht worden.

Een deskundige zegt tegen de krant:

“Het afsteken van vuurwerk als oorzaak van de brand leek me al sterk, omdat dat een korte energiestoot geeft. Daarmee krijg je een trein echt niet in de fik. De stoelen zijn van vlamdovend materiaal. Voor een brand heb je gedurende langere tijd een toevoeging van extreme energie en warmte nodig. Dat kan bij een kortsluiting het geval zijn.”

De uitslaande brand in de trein ontstond eergisteren in het derde rijtuig van de trein. De dubbeldekker kwam tot stilstand ter hoogte van Loenersloot, tussen de stations van Breukelen en Abcoude. De brandweer had het vuur na een uur onder controle.

In de dubbeldekker zaten zo’n negentig reizigers, die een halfuur nadat de brand was uitgebroken de trein allemaal hadden verlaten. Niemand raakte gewond. Volgens de NS bedraagt de schade ongeveer tweeënhalf miljoen euro. Momenteel wordt bekeken of de schade nog is te herstellen. Een coupé brandde volledig uit, een tweede liep rookschade op.

Verdachten eisen excuus

De drie Nieuwegeiners die verdacht werden, eisen nu volgens RTV Utrecht excuses en mogelijk een schadevergoeding van de politie. Ze zaten een nacht vast.

De mannen gingen een vriend uitzwaaien op Schiphol, en zeggen zelfs nog te hebben geholpen bij de evacuatie van de trein. Toch werden ze daarna opgepakt op verdenking van brandstichting. Na een nacht in de cel kwamen ze vrij, maar excuses kregen ze niet. Tegen RTV Utrecht zeggen ze een advocaat te hebben ingeschakeld die gaat bekijken of ze een schadevergoeding kunnen krijgen.