Toeristen slachtoffer van duistere praktijken bij bank van Heilige Stoel

Toeristen die het Vaticaans Museum willen bezoeken en gelovigen die een rozenkrans willen kopen hebben er niet op gerekend: sinds Nieuwjaarsdag kunnen ze alleen contant betalen in Vaticaanstad.

Lange rijen zijn het gevolg van een strafmaatregel van de Italiaanse centrale bank tegen het Vaticaan. De Bank van Italië legde op 31 december al het elektronisch betalingsverkeer in Vaticaanstad stil omdat het Vaticaan zich niet zou houden aan internationale regels tegen het witwassen van geld. Deutsche Bank, het bedrijf dat het pinverkeer in Vaticaanstad al vijftien jaar regelt, kreeg geen licentie voor 2013.

De sanctie raakt het Vaticaan hard: de uitgaven van toeristen en gelovigen, van toegangsbewijzen tot postzegels en souvenirs, vormen een van de voornaamste inkomsten van de Heilige Stoel. Jaarlijks gaat het om een bedrag van ongeveer 90 miljoen euro.

Al jaren krijgt het Vaticaan kritiek vanwege het gebrek aan inzichtelijkheid van geldstromen, niet in de laatste plaats binnen het zogeheten Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de bank van het Vaticaan. Vorig jaar kregen de bank en de financiële toezichthouders van het Vaticaan slechte cijfers in een rapport van de Raad van Europa over witwassen. Paus Benedictus had in 2009 nog nieuwe procedures bij financiële transacties verordonneerd, maar internationale experts zijn daarvan niet onder de indruk.

In mei vorig jaar werd de directeur van het IOR, Ettore Gotti Tedeschi, door zijn Vaticaanse toezichthouders ontslagen. Gotti zou wat al te voortvarend te werk zijn gegaan in het hervormen van de duistere instelling.

Het is nog onduidelijk hoe lang de pinblokkade duurt. Volgens het Vaticaan zijn er gesprekken gaande over de crisis. (AP)