Tien boekentips voor de serieuze en ware lezer van nu

Vanaf deze week publiceert Boeken wekelijks een eigen boekentop-10. De redactie laat zich daarbij leiden door de verkoopcijfers van enkele door haar geselecteerde literaire boekwinkels in heel Nederland: Schimmelpennink (Amsterdam), De Groene Waterman (Antwerpen), Kemenade & Hollaers (Breda), Paagman (Den Haag), Verkaaik (Gouda), Godert Walter (Groningen), H. de Vries (Haarlem), Broekhuis (Hengelo), De Tribune (Maastricht), De Drvkkerij (Middelburg) en Roelants (Nijmegen).

Het idee van zo’n top-10 stamt van de onlangs op 77-jarige leeftijd overleden schrijver en dichter G. Brands (pseudoniem van Gerard Bron). In 1974 bedacht hij voor Haagse Post, waarvan hij redacteur was, een top-10 die een fenomeen in de Nederlandse boekenwereld werd, omdat die sterk afweek van de – vooral commerciële – fictie en non-fictie in de top-10 van bijvoorbeeld boekhandelsketen AKO.

De top-10 van Boeken is evenmin een getrouwe afspiegeling van de totale boekenverkoop in Nederland. Want in dat geval zou het proza van E.L. James maandenlang de hoogste drie plaatsen bezetten, gevolgd door de memoires of biografieën van beroemde voetballers of soapsterren.

Zo’n top-10 wil Boeken zijn lezers niet bieden. Wel wil de boekenbijlage hen met een bovengemiddelde interesse voor boeken informeren over andersoortige fictie en non-fictie, die door literatuur- en non-fictieliefhebbers wordt gekocht.

    • Michel Krielaars