Steve Jobs postuum beste topman

Apple-oprichter Steve Jobs is postuum uitgeroepen tot best presterende topman ter wereld. Dat blijkt uit de ranglijst die de Harvard Business Review heeft gepubliceerd op basis van onderzoek van de universiteiten Berkeley en Insead. Nummer twee op de lijst is Amazon-topman Jeffrey Bezos. De Zuid-Koreaanse Yun Jong-Yong, voormalig bestuursvoorzitter van Samsung, staat op nummer drie.

De hoogst genoteerde Nederlander in de lijst is Bart Becht, voormalig bestuurder bij Reckitt-Benckiser. Hij staat op nummer 46. Van 1999 tot 2011 gaf Becht leiding aan de Britse schoonmaakmiddelenfabrikant. In die periode behaalde hij een beleggingsrendement van 420 procent. Oud KPN-topman Ad Scheepbouwer staat op nummer 59 in de lijst.

De lijst van de honderd beste bestuurders werd samengesteld op basis van de bedrijfsresultaten die geboekt werden in de tijd dat de bestuurder aan het roer stond. Gekeken is naar de koerswinst en het dividend dat de bestuursvoorzitter voor het bedrijf heeft gerealiseerd. Deze resultaten zijn vergeleken met het gemiddelde van de sector.

Het aantal topvrouwen in de lijst blijft steken op twee. Meg Whitman, oud-bestuurder van eBay en thans werkzaam bij HP, staat op nummer negen in de lijst. Pas na een lange reeks mannen volgt de Chinese Dong Minghzu van Gree Electric Appliances als de tweede vrouw op de lijst. Zij staat op nummer 98.