Steinbrück schaadt Steinbrück in Duitse race

Peer Steinbrück (SPD) wil bondskanselier worden, maar drukt zich onhandig uit. Het Steinbrückje van de week: ‘De bondskanselier verdient te weinig’.

De campagne voor de Duitse Bondsdagverkiezingen van dit najaar is nog maar nauwelijks begonnen, en nu al is de kanselierskandidaat van de sociaal-democratische SPD, Peer Steinbrück, volgens commentatoren ‘abgekanzelt’, wat behalve ‘stevig gekapitteld’ ook ‘uitgekanselierd’ betekent. CSU-leider Horst Seehofer prees Steinbrück gisteren als de „ideale kandidaat” – voor rechts.

Aanleiding voor dit alles is een opmerking in de zondagskrant van de Frankfurter Allgemeine Zeitung deze week. De vraag of een Duitse kanselier niet te weinig verdient, beantwoordde Steinbrück volmondig met ‘ja’. Zeker, voegde hij eraan toe, vergeleken met de salarissen van anderen met minder verantwoordelijkheden. Hij noemde de directeuren van regionale banken als voorbeeld.

Bijna niemand geeft Steinbrück ongelijk. Het Handelsblatt keek de cijfers er eens op na en constateerde dat de best betaalde directeur, Alexander Wüerst van de Kreissparkasse Köln, in 2011 maar liefst 756.000 euro had verdiend. Angela Merkel ontvangt voor haar werk als lid van de Bondsdag, inclusief kanselierstoelage, nog geen 300.000 euro per jaar.

Het ging dan ook niet zozeer om wát Steinbrück zei, maar om het feit dat uitgerekend hij het zei. Was hij soms bezig het salaris van zijn mogelijk toekomstige baan alvast omhoog te praten? Was hij niet de man die in het lezingencircuit 1,25 miljoen euro had verdiend, soms wel 25.000 euro per keer? De mediastorm die daarover na zijn aantreden als kanselierskandidaat was ontstaan, was net geluwd. En nu dit weer. Merkel had het nooit over haar salaris.

Bij de SPD was men ongelukkig met Steinbrücks opmerking. Gerhard Schröder, de laatste SPD-kanselier, zei dat zij die vinden dat politici te weinig verdienen beter kunnen omzien naar een andere baan. Partijsecretaris Andrea Nales probeerde de schade te beperken: Steinbrück had alleen willen wijzen op de noodzaak van „een gepaste waardering voor het belangrijkste ambt van de staat”.

Maar volgens Steinbrück-biograaf Daniel Friedrich Sturm toont het voorval dat de SPD-leider een ongeleid projectiel kan zijn. Op de radio sprak hij van een typisch ‘Steinbrückje’. Volgens Sturm heeft de partij kennelijk geen goed functionerend „veiligheidsmechanisme” om hem voor missers te behoeden.

De vraag is of de 65-jarige Steinbrück zich wel laat adviseren. Toen hij in november als kanselierskandidaat werd gekozen vroeg hij om enige ‘beenruimte’ voor zijn campagne. Sindsdien grossiert hij in onhandige uitspraken. Zo zei hij dat hij nooit wijn zou kopen die minder dan vijf euro per fles kost. Merkels populariteit legde hij uit als ‘vrouwenbonus’.

In Nedersaksen, waar over twee weken deelstaatverkiezingen worden gehouden, heeft Steinbrücks opmerking niet geleid tot grote schade voor de SPD. Volgens de laatste peilingen behaalt de rood-groene coalitie daar de meeste stemmen.