Steeds meer theateracteurs verliezen vaste aanstelling

De Stadschouwburg in Amsterdam. Veel theatergezelschappen bezuinigen op acteurs. Foto ANP / Koen van Weel

Steeds meer theatergezelschappen nemen afscheid van het vaste dienstverband voor acteurs. Door flexibeler te werken willen de toneelgezelschappen de bezuinigingen opvangen die ze door Rijk en soms ook gemeenten opgelegd hebben gekregen. Dat blijkt uit een rondgang van het NRC Handelsblad.

Vier van de negen rijksgesubsidieerde toneelgroepen hebben met ingang van 1 januari afscheid genomen van het vaste contract voor hun spelers. Ook al zijn juist deze negen gezelschappen uit de zogeheten basisinfrastructuur vaak minder hard getroffen dan kleinere gezelschappen. Cultuurredacteur Daan van Lent schrijft:

“Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Oostpool, Toneelgroep Maastricht en Tryater werken, net als De Utrechtse Spelen al deed, voortaan alleen nog met freelance acteurs.”

Ook publiek gaat hinder ondervinden van bezuinigingen

Toneelgroep Amsterdam, het Nationale Toneel en het Noord Nederlands Toneel zijn vooralsnog de enige toneelgezelschappen die het aantal acteurs in hun ensemble met een vast contract op het zelfde niveau houden of zelfs uitbreiden. Het Ro Theater zegt afscheid genomen te hebben van “een aantal” acteurs in vaste dienst.

Maar niet alleen de acteurs zullen de gevolgen van de bezuinigingen merken. Ook het publiek gaat er hinder van ondervinden. Van Lent schrijft:

“De bezuinigingen zullen leiden tot een veiliger repertoirekeuze. Dat betekent minder theaterspektakels, en minder of zelfs helemaal geen nieuw Nederlandse repertoire meer.”

Lees de volledige artikelen van Daan van Lent, Het doek valt voor de vaste acteur en Gezelschappen bezuinigen op acteurs, in de digitale editie van NRC Handelsblad.

    • Niels Posthumus